(105)

Visby brandskattning

ljudbok och e-bok


Det finns en sĂ€rskilt mörk och dyster scen som etsat sig fast i minnet hos generationer av svenskar. Året Ă€r 1361 och denna sena sommareftermiddag Ă€r det liv och rörelse pĂ„ Visby torg. PĂ„ ett podium tronar erövraren, kung Valdemar Atterdag av Danmark. Framför hans bistra men majestĂ€tiska uppenbarelse har tre ölkar stĂ€llts upp, vilka de kuvade Visbyborna Ă€r i fĂ€rd att fylla med sina dyraste Ă€godelar. Staden hĂ„ller pĂ„ att brandskattas.

Problemet med scenen, tydligast skildrad pÄ Carl Gustaf Hellqvists klassiska mÄlning, Àr att den aldrig Àgt rum. Hela historien Àr en lögn.

I denna bok berÀttar historieprofessor Dick Harrison om en icke-hÀndelse, om nÄgot som aldrig intrÀffat. Men framför allt berÀttar han om den verkliga katastrof som Àgde rum i fiktionens skugga. Visby brandskattning mÄ vara resultatet av en sÀllsynt effektiv historieförfalskning, en skröna som har framstÄtt som sÄ infernaliskt trovÀrdig att den under de senaste fyra seklerna har utvecklats till en etablerad del av vÄrt historiska medvetande, men de tusentals döda som vilar utanför det som förr var Solberga kloster Àr nog sÄ verkliga.



4.0

105 recensioner

Hanna

2024-02-12

Boken Àr bra men de flesta socknar och orter Àr feluttalade. Vore bra vid inlÀsning av en sÄn hÀr bok att man tar reda pÄ hur lokala ord ska uttalas

Anita

2023-10-25

intressant att fÄ veta hur historien sÄg ut innan brandskattningen

Anonym

2022-11-10

VÀldigt informativ har misstÀnkt detta lÀnge att nÄgot inte stÀmmer med den sk brandskattningen