(3)

Vinthunden

e-bok


"Jag Àr en flicka", sÀger huvudpersonen i Gertrud Hellbrands berÀttelse: "NÀr blev du en flicka? Femton? Fjorton? Man lÀr sig sÄ snabbt." SÄ var det inte frÄn början, inte nÀr hon som liten lekte Alec Ramsay och Svarta Hingsten eller spÀnde armmusklerna med pappa och ville vara precis som han. Men nu, i det sado-masochistiska chatrummet pÄ Internet, Àr hon just sÄ som besökarna vill att hon ska vara: en kropp som kan granskas, delas upp och delas ut i bitar. Romanens jag minns sin barndom i fragment - och den tid dÄ hon trevande försökte bygga ett liv tillsammans med en pojke. DÄ hon trodde sig ha hittat en tvillingsjÀl, en pusselbit, men upptÀcker att det Àr han som formulerar vem hon ska vara. Hon finner i stÀllet sin like i Angela, som lÀmnar henne för att resa ivÀg lÄngt bort.

Att lÀsa Gertud Hellbrands debutroman Vinthunden Àr att utsÀtta sig. PÄ en glasklar prosa vÀver hon en sÄrig romanvÀv som stÀller lÀsaren inför ett brÄddjup av störande och smÀrtsamma frÄgor.

Gertrud Hellbrand Àr född 1974 och bosatt pÄ Vibolandet. Hon har tidigare medverkat med texter i olika tidskrifter, bland annat Bang, Serum och Babel. Vinthunden Àr hennes debutroman.