(0)

Vilken Bibel?

e-bok


NÀr du köper flingor eller flÀskkorv finns det pÄ förpackningen fakta om produkten. Den berÀttar varifrÄn varan kommer, vad den innehÄller och hur den Àr tÀnkt att anvÀndas. Vi kallar det konsumentupplysning.

Den hÀr boken Àr konsumentupplysning för bibellÀsare. Den presenterar, analyserar och jÀmför tjugoen svenska bibelöversÀttningar. Allt frÄn Karl XII:s bibel utgiven 1703 till översÀttningar som Ànnu inte Àr klara, men som kan lÀsas pÄ nÀtet under arbetets gÄng. Den ger dig bakgrunden till de olika versionerna, presenterar översÀttarna, kommenterar och debatterar innehÄllet och berÀttar vad som Àr att vÀnta de nÀrmaste Ären. MÄnga av översÀttarna fÄr ocksÄ sjÀlva komma till tals.

Den som lÀser den hÀr boken blir en mer informerad bibellÀsare med möjlighet att sjÀlv vÀrdera och bedöma vilken eller vilka översÀttningar som Àr mest lÀmpliga i olika situationer, för studium, för andakt och för predikan.

Jonas Dagson har arbetat som journalist i 35 Är och bor i Mölndal, söder om Göteborg.

Jonas Dagsons översikt av svenska bibelöversĂ€ttningar Ă€r en vĂ€lgĂ€rning för svensk kristenhet och för var och en som vĂ€rdesĂ€tter de bibliska texterna. Mer Ă€n sĂ„, det Ă€r en kulturhistorisk gĂ€rning! Äntligen har vi en översikt och utvĂ€rdering av de olika översĂ€ttningarna av den bok som mer Ă€n nĂ„gon annan format vĂ„r kultur och otaliga individers liv. Pedagogiskt och klargörande jĂ€mförs de olika översĂ€ttningarna; deras sĂ€rdrag, styrkor och svagheter. Jag Ă€r mycket imponerad!

Stefan Gustavsson

Generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen