(188)

Vi ville inte dö

ljudbok och e-bok


I Vi ville inte dö skildrar författaren den brutala verklighet som var det finska vinterkriget under 1939-1940. Sovjeternas plan var att besegra och ta över Finland på endast två veckor, men de finska soldaterna och det kalla klimatet satte stopp för det. Finnarna hade en oerhört smart taktik för att överlista de sovjetiska kolonnerna. De smög sig fram på skidor, omringade och tillintetgjorde sina fiender. Efter oerhörda förluster vann Finland till slut kriget och undkom att hamna under Sovjetunionens makt. Finnarnas seger var avgörande inte minst för Sveriges skull, vars historia annars kunde ha utvecklat sig drastiskt annorlunda.

Gunnar Johanssons verk är en fängslande skildring av en mans brottning med döden samt av de skoningslösa villkoren vid fronten.

Gunnar Johansson, 1903-1942, var en finländsk journalist. Han var vid sin död den mest kända svenskspråkiga krigskorrespondenten i Finland och Vi ville inte dö (1940) är hans prisbelönta skildring av det finska vinterkriget.



3.9

188 recensioner

Mikko

2024-02-14

Mycket bra, men man bör ha lite förkunskap om det finska vinterkriget för att förstå de många uttrycken.

Heikki

2023-11-23

Bra

Anonym

2023-07-15

Gripande historia skriven med bra detaljrikedom gällande platser, utrustning, namn etc. Från uppläsarens sida fanns det dock en del kvar att önska.