(1)

Vi bookar och krokar och rothar

e-bok


I tidernas begynnelse hÀrskade över staden en borgmÀstare vid namn Paulus Stenberg. Han var en frihetsÀlskande man och son av en frihetsÀlskande man. Som borgmÀstare bibehöll han sin frihetskÀrlek men förenade den med en fruktansvÀrd despotism. En söndag under högmÀssan hÀnder nÄgot och borgmÀstare Paulus översköljs plötsligt av minnen av alla de han Àlskat som inte lÀngre finns med honom, och dÀr han sitter i sin bÀnk börjar han att sjunga ...

"Vi bookar och krokar och rothar" Àr en stadskrönika som utspelar sig under det sena 1800-talet till det tidiga 1900-talet i en mellansvensk stad. Boken innehÄller ett stort och brokigt persongalleri och gavs ut för första gÄngen 1912.

Hjalmar Bergman (1883-1931) var en svensk författare och ansÄgs vara en av de frÀmsta svenska prosaisterna under det tidiga 1900-talet. Han debuterade 1905 med "Maria, Jesu moder", men fick inte sitt genombrott förrÀn 1910 med romanen "Hans nÄds testamente". Hjalmar led av mental ohÀlsa under hela sitt liv och var under uppvÀxten svÄrt mobbad och mycket ensam, nÄgot som satte djupa spÄr. Han var plÄgad av sin sexuella lÀggning och hade vid sidan om sitt Àktenskap med Stina Lindberg flera relationer med yngre mÀn.