(0)

Vetenskapens sociala strukturer : sju historiska fallstudier om konflikt, samverkan och makt

e-bok


Vetenskap, forskning, kunskap, lĂ€rande – detta Ă€r vanligt förekommande begrepp i dagens samhĂ€llsdiskussion. De anvĂ€nds inte minst nĂ€r globala ekonomiska frĂ„gor eller hot och risker debatteras.

Det sÀgs ofta att vi lever i ett kunskapssamhÀlle och vetenskapen stÄr stÀndigt i blickpunkten nÀr dagens ödesfrÄgor diskuteras. Men vad vet vi egentligen om forskningens utvecklingsmöjligheter, vad som formar den och hur den har fÄtt sin nuvarande stÀllning?

I Vetenskapens sociala strukturer utgÄr forskarna frÄn den moderna diskussionen inom samhÀllsvetenskap och humaniora om hur vetenskapen formar och formas av samtidens strömningar.

I en inledande översikt diskuteras bland annat grÀnsdragning, samproduktion och nÀtverk. Analysen fördjupas sedan i sju historiska fallstudier som behandlar svensk vetenskap under frÀmst 1900-talet.

I fallstudierna fokuserar författarna pĂ„ villkoren för hur vetenskaplig kunskap tas upp och anvĂ€nds för olika Ă€ndamĂ„l – inom industrin och tekniken men ocksĂ„ i skolan och politiken. Texterna lyfter fram vetenskapens förĂ€nderliga karaktĂ€r över tiden och mellan olika vetenskapsomrĂ„den.

I bokens efterord diskuteras hur vetenskapshistoriska studier kan anvÀndas i den allt intensivare forskningspolitiska diskussionen som lÀnge prÀglats av historielöshet.