(48)

Venusdeltat : erotiska noveller

ljudbok och e-bok


En boksamlare erbjöd 1940 Henry Miller hundra dollar i månaden för att denne skulle förse honom med erotiska noveller som var beställda av en förmögen kund. Henry Miller tröttnade snabbt på denna sysselsättning och Anaïs Nin, som behövde pengar, tog vid istället.

”Varje morgon efter frukosten sätter jag mig och skriver mitt pensum erotica”, meddelar hon i Dagbok 3. Hon berättar också där hur beställaren ringer upp henne och säger ”Ni skriver bra. Men ni kan hoppa över poesin och alla beskrivningar som inte gäller sex”.

Strax före sin död i januari 1977 sammanställde Anaïs Nin ett urval av de erotiska noveller hon skrev för den anonyme beställaren. Hon menade att de inte var så opersonliga som hon trott och vid omläsningen fann hon att mycket av poesin fanns kvar. Hon gjorde också iakttagelsen att erotiska situationer sällan beskrivits av en kvinna och därför kunde Venusdeltat tjäna till att belysa kvinnans syn på erotiken. Venusdeltat, som idag nästan framstår som patinerad fransk boudoirpornografi, kom ut i USA 1977.



2.7

48 recensioner