(55)

Vackra dagar

ljudbok och e-bok


I novellsamlingen Vackra dagar utforskar Joyce Carol Oates sina protagonisters hemliga, intima och dolda inre liv. MÀnniskor som, likt de flesta av oss, tvingas stÄ upp för sig sjÀlva genom modiga och ibland oÄterkalleliga val.

LĂ€saren fĂ„r bland annat ta del av Oates rikt sinnliga prosa i berĂ€ttelsen om det otrogna paret som lovar varandra total uppriktighet och Ă€rlighet, precis det som de saknar i sina Ă€ktenskap, vilket fĂ„r helt andra konsekvenser Ă€n de vĂ€ntat sig. I en annan berĂ€ttelse, med de frodigt tecknade Adirondackbergen som fond, utnyttjar en berĂ€knande och manipulativ universitetsprofessor en alltför godtrogen kvinna pĂ„ ett sĂ€tt hon aldrig hade kunnat förutse. Och i Ă€nnu en novell fĂ„r lĂ€saren möta en ung afrikansk man som studerar pĂ„ ett amerikanskt universitet. NĂ€r han utan förvarning blir av med sitt visum testas hans mod till yttersta grĂ€nsen. I Vackra dagar, precis som i Joyce Carol Oates övriga prosa, visar författaren prov pĂ„ sin fascination för de sociala, psykologiska och moraliska grĂ€nser som styr vĂ„ra handlingar – till den avgörande tidpunkt dĂ„ de inte lĂ€ngre gör det.

***

Joyce Carol Oates, född 1938 i staten New York, Àr en av USA:s mest betydande författare. Oates har utmÀrkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen och har tilldelats flera priser; bland annat National Humanities Medal, National Book Critics Circle Ivan Sandrof Lifetime Achievement Award och PEN/Malamud Award. Oates har nominerats till Pulitzerpriset och skrivit nÄgra av vÄr tids mest angelÀgna verk inklusive de bÀstsÀljande romanerna Blonde, som nominerades till National Book Award, och New York Times-bÀstsÀljaren Fallen som tilldelades Prix Femina 2005. Oates vann ocksÄ 2019 Ärs Jerusalempris, ett internationellt litteraturpris som tilldelas författare vars verk behandlar mÀnsklig frihet i samhÀllet. Joyce Carol Oates Àr verksam vid Princeton University och har varit medlem av American Academy of Arts and Letters sedan 1978.


UpplÀsare: Lo Kauppi
LĂ€ngd:

2.8

55 recensioner

jennie

2022-12-13

Intressanta berÀttelser, men inte sÄ förtjust i upplÀsaren tyvÀrr. För entonig och slÀpig.