(251)

Ut ur Kabul : den svenska evakueringen från Afghanistan

ljudbok och e-bok


"Det räcker med att läsa första kapitlet "Epicentrum" så är du fast." Aftonbladet

I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. Kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara.

Situationen blir snart politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att föra ut sina lokalanställda. Obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar samt en pandemi gör processen både krånglig och utdragen, och en grupp civila säkerhetsoperatörer tvingas ta täten.

För varje timma minskar möjligheten att ta sig ut ur Afghanistan, och utanför Kabuls flygplats sitter tiotusentals desperata människor fast i ett kokande folkhav. Samtidigt är en självmordsbombare från Islamiska staten på väg mot flygplatsen.

Robert Karjel har intervjuat alla som deltog i Sveriges insats och upplevde den inifrån – från ministrar och ambassadörer till ljusskygga specialförband och lokalanställda afghaner. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.


Uppläsare: Anders Ekborg
Längd:

4.2

251 recensioner

gustaf400

2023-12-26

Bra skildrat

thomas

2023-11-23

Vilken oerhört bra skildring av svensk byråkrati och i många fall av svensk senfärdighet och brist på koordination mellan myndigheter. Likaså brist i svensk lagstiftning för att kunna agera snabbt. Men också en skildring över enskilda personers uppoffrande i sina agerande. En lärobok om hur illa byråkratisverige fungerar……

Ludde

2023-10-29

Superintressant bok där man bla. får följa med folk från ambassaden och svenska specialförbanden.