(2)

Uppvaknandet

e-bok


»Mer angelÀgen & konstnÀrligt högtstÄende Àn stora delar av samtidslitteraturen.« Svenska Dagbladet

»Kate Chopin Àr en pionjÀr vad gÀller behandlingen av sexualitet i amerikansk litteratur. Hon talar inte bara till kvinnor, hon talar med stort kraft om dem.« The Times

I det sena 1800-talets New Orleans Àr de sociala skrankorna strÀnga, inte minst för en gift kvinna. Edna Pontellier lever ett tryggt liv med man och tvÄ barn, men hennes rastlöshet vÀxer i det inskrÀnkta societetslivet, och förvÀntningarna pÄ henne - frÄn make och omvÀrld - skapar ett allt större tryck. Under en resa till Grand Isle, en ö utanför Louisianas kust, kommer hennes liv att stÀllas pÄ Ànda av en hÀftig kÀrlekshistoria, och passionen tvingar henne att ifrÄgasÀtta grundvalarna för sin - och varje kvinnas - existens.

Kate Chopins roman Uppvaknandet orsakade skandal med sin frisprÄkighet nÀr den kom ut Är 1899. Romanens öppet sexuella motiv och lÀttsinne inför Àktenskapliga och samhÀlleliga konventioner gjorde att den inte trycktes om pÄ femtio Är. Först pÄ 1950-talet ÄterupptÀcktes Chopins författarskap och Uppvaknandet fick stort erkÀnnande. I dag framstÄr den inte bara som en tidig feministisk milstolpe utan ocksÄ som en klassiker. Denna utgÄva Àr den första pÄ svenska pÄ över fyrtio Är.

I svensk översÀttning av Margareta Lundgren, med ett nyskrivet förord av Aase Berg och ett efterord av översÀttaren.

KATE CHOPIN [1851-1904] föddes i St Louis. Hon fick sex barn i sitt Àktenskap, och först efter makens död 1882 framtrÀdde hon som författare. Hon publicerade noveller i tidskrifter som Vogue och The Atlantic och blev uppskattad och omtalad för sina skildringar av den amerikanska Södern, men ocksÄ kritiserad för sitt ifrÄgasÀttande av sociala traditioner och rasmÀssiga barriÀrer. Uppvaknandet [The Awakening, 1899] var hennes andra roman.