(250)

Unorthodox

ljudbok och e-bok


Unorthodox Àr Deborah Feldmans bÀstsÀljande sjÀlvbiografi om sin uppvÀxt i och flykt frÄn den chassidiska Satmar-gemenskapen i Williamsburg, New York. Boken ligger till grund för den omtalade Netflix-serien med samma namn.

I den ultraortodoxa judiska gemenskap dĂ€r Deborah vĂ€xer upp Ă€r reglerna strikta. Gemenskapen kontrollerar allt – frĂ„n vilka klĂ€der hon fĂ„r ha pĂ„ sig, till vem hon fĂ„r prata med och vilka böcker hon fĂ„r lĂ€sa. Men trots detta vĂ€xer Deborah upp till en sjĂ€lvstĂ€ndig och viljestark person. I hemlighet slukar hon klassiker av Jane Austen och Louisa May Alcott och kĂ€nner sig beslĂ€ktad med de unga kvinnorna i berĂ€ttelserna. Hon anar att det finns ett helt annat och friare sĂ€tt att leva, bara nĂ„gon kilometer bort i det myllrande livet bland New Yorks skyskrapor.

Som tonĂ„ring blir Deborah bortgift med en man hon inte kĂ€nner. Äktenskapet Ă€r olyckligt och pressen att leva som en god Satmar-kvinna, med alla plikter och regler det medför, blir alltmer pĂ„taglig. Nitton Ă„r gammal föder hon en son och det blir vĂ€ndpunkten. Oavsett vilka hinder och utmaningar hon stĂ„r inför mĂ„ste hon hitta en vĂ€g ut ur förtrycket och skapa en bĂ€ttre framtid för sig och sitt barn.

***

Deborah Feldman Àr född i Williamsburg 1986. Hon bor numera i Berlin och har klippt alla band till sin chassidiska familj och slÀkt.


UpplÀsare: Katharina Cohen
LĂ€ngd:

3.9

250 recensioner

Johanna

2023-05-24

Lite seg i mellanÄt men intressant

Sofie

2023-05-03

Har sett serien pÄ Netflix och tycker inte att serien Àr baserad pÄ boken, mer inspirerad av boken. Dock intressant inblick i en ultraortodox judendom

Patricia

2022-07-10

Mycket bra bok!