(239)

Ungdom.

ljudbok


”Med rĂ„ge: Köpenhamnstrilogin rĂ€knas till vĂ„ra moderna klassiker.”

M-Magasin

”ett författarskap som har en naturlig plats i samtidslitteraturen. 
 Nu, nĂ€r jag har lĂ€st om Barndom och Ungdom, vill jag bara att sĂ„ mĂ„nga som möjligt ska lĂ€sa och Ă€lska dem.”

Sebastian Lönnlöv, Svenska Dagbladet

”Ditlevsens ibland hĂ€nsynslösa skildring av sig sjĂ€lv och mĂ€nniskorna runt sig Ă€r svĂ„r att lĂ€gga ifrĂ„n sig. Den har en sjĂ€lvklar plats i sĂ„vĂ€l en dansk som en nordisk litterĂ€r kanon.”

Göteborgs-posten

Den bitska och skoningslöst Àrliga författaren har roat och oroat mÀngder av svenska lÀsare med den sjÀlvbiografiska romanen Gift.

Gift Ă€r tredje delen i den trilogi – Köpenhamnstrilogin – som nu fullbordas i och med utgivningen av Barndom och Ungdom.

HĂ€r möter vi den begĂ„vade flicka som pĂ„ tjugotalet vĂ€xer upp i arbetarkvarteret Vesterbro i Köpenhamn. Hon bor med mamma, pappa och bror i en trĂ„ng tvĂ„rummare. ”Jag var sju Ă„r nĂ€r olyckan drabbade oss”, skriver Tove om nĂ€r pappan förlorar sitt arbete som pannskötare. HĂ€danefter Ă€r tillvaron torftig, man lever pĂ„ gamla wienerbröd och oroar sig för pengar. Modern med det ”underliga hjĂ€rtat” Ă€r fjĂ€r och den lilla Tove kĂ€mpar som ett djur för att vinna hennes kĂ€rlek.

NĂ€r hon ska börja skolan kan hon lĂ€sa och skriva och redan nu börjar brottningen med omvĂ€rldens bild av henne, arbetarungen. I takt med att hon upptĂ€cker sig sjĂ€lv och vĂ€rlden bortom mammas gata blir diktandet – smĂ„ verser hon sĂ„ smĂ„ningom börjar nĂ„ framgĂ„ng med – det som ska bli hennes vĂ€g ut. ”Barndomen Ă€r lĂ„ng och smal som en kista, och man kan inte ta sig ur den pĂ„ egen hand” skriver hon i en hĂ€pnadsvĂ€ckande formulering.



4.2

239 recensioner

Clary

2023-03-08

SÄ varm berÀttelse o en mkt bra upplÀsare hennes röst passar till romanen

Nina

2021-11-06

LÀs min recension pÄ Karenina.se