(11)

Unga kvinnor

e-bok


I New England, i skuggan av amerikanska inbördeskriget, Àr de fyra tonÄrssystrarna March - Meg, Jo, Amy och Beth - pÄ vÀg att bli vuxna. Efter att ha hamnat pÄ obestÄnd arbetar fadern som pastor i Nordstatsarmén och har tvingats lÀmna hemmet. Meg undervisar barnen i en av grannskapets familjer, Jo uppvaktas av Laurie men vill ocksÄ skriva, Beth hjÀlper hellre till med hushÄllsarbetet Àn gÄr i skolan och Amy Àr konstnÀrssjÀlen som drömmer om societetsliv.

Tillsammans - och med stöd av den kloka och tÄlmodiga modern Marmee - möter systrarna kÀrlek och besvikelser, motgÄngar, fattigdom och sorg. BerÀttelsen om deras okuvliga systerskap har fÀngslat generationer av lÀsare och filmatiserats flera gÄnger - en klassisk skildring av kvinnlig gemenskap och styrka.

LOUISA MAY ALCOTT [1832-1888] vĂ€xte upp omgiven av amerikanska författare som Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne och Henry David Thoreau. Sina erfarenheter som sköterska under inbördeskriget skildrade hon i Hospital Sketches 1863, följd av gotiska romaner och thrillers. År 1868 gav hon ut Unga kvinnor/i>, som blev sĂ„ populĂ€r att den fick tvĂ„ uppföljare.