(0)

Ung

e-bok


Irja Browallius var en mÄngsidig författarinna men alldeles speciellt var hon hemmastadd i ett stycke genuin mellansvensk landsbygd nÄnstans i NÀrke, som genom hennes mÀrkliga berÀttarförmÄga blivit lika levande för vÄr inre syn som nÄgon verklig minnesbild. I brÀnnpunkten för denna skildring dÀrifrÄn ligger gÄrden Blacka, dÀr bonden regerar med hÄrd hand medan hans hustru sitter förlamad pÄ sin kammare. Det Àr framför allt yngste sonen Elof som kÀnner av bondens tyranni och som fÄr göra hÄrt drÀnggöra utan tack eller lön. Men det Àr gott virke i pojken och han lÄter sig inte kvÀsas. NÀr fadern efter ett grÀl omkommer genom en olyckshÀndelse fÄr sonen ta hand om gÄrdens skötsel i samrÄd med den ofÀrdiga modern.

Det blir inget lÀtt göra och ynglingen stÀlls inför problem som han Ànnu Àr lÄngt ifrÄn vuxen. Fadern slÀpper inte greppet om honom ens efter döden och förföljer honom med dunkla samvetsförebrÄelser, de bortgifta systrarna och deras mÀn falkar kring gÄrden och arvet, det gÄr knappast en dag utan att han mÄste grubbla sig igenom ett avgörande eller hÀvda sig med uppbjudande av alla sina unga krafter. Mitt i allt detta vaknar han ocksÄ till man och trevar sig fram till erotisk mognad i sitt kÀrleksförhÄllande till den söta tjÀnsteflickan pÄ gÄrden.

Denna utvecklingshistoria skildras av Irja Browallius med en enastÄende sÀkerhet i karaktÀrsteckningen. Utan att tillgripa nÄgra melodramatiska hÀndelser lyckas hon göra sin berÀttelse oavbrutet fÀngslande och in i det sista oviss. De mÀnskliga gestalterna gör hon omÀrkligt levande genom att lÀgga smÄdrag till smÄdrag och pÄ samma sÀtt vÀxer trakten fram och blir verklighet: den lilla gÄrden med dess hus och trÀd, Äkrarna, hagarna, Ärstidernas vÀxling med fint iakttagna hÀndelser i vÀxternas och djurens vÀrld. Det Àr en roman med must och tyngd men samtidigt en bok med dofter, ljud och atmosfÀr, en bok som befÀster Irja Browallius rangplats som en av vÄra sÀkraste berÀttare.