(72)

Ulysses

ljudbok och e-bok


Den 16 juni 1904 Àr en dag som har gÄtt till litteraturhistorien. Det Àr den dag dÄ annonsförsÀljaren Leopold Bloom Àter en smörgÄs, gÄr planlöst genom Dublin och tÀnker pÄ sin otrogna hustru. Det Àr den dag dÄ den unge poeten Stephen Dedalus samtalar, skryter, super och grubblar över sin döda mor. Dagen slutar i en natt dÀr Molly Bloom i en vindlande, sinnlig monolog vakendrömmer om make och Àlskare. Det Àr en dag utan sensationer, men ÀndÄ en sensationell dag, gestaltad i ett sprÄkligt fyrverkeri som fick prosan att te sig ny och oÀndligt möjlig.Erik Anderssons enastÄende nyöversÀttning av James Joyces Ulysses ger en inblick i hur revolutionerande romanen var och fortfarande Àr, kÀrv och humoristisk, högdragen och ömsint.Ljudboken i upplÀsning av Reine Brynolfsson har en speltid om nÀstan 40 timmar. En folder med efterord av Stephen Farran-Lee samt ordlista finns att ladda ner pÄ www.bonnieraudio.se DÀr finns Àven tidsangivelser för olika kapitel i boken.Historierna kring boken Àr mÄnga:Enligt James Joyces egna berÀkningar arbetade han i 10 000 timmar med Ulysses. Huruvida det stÀmmer eller inte Àr svÄrt att sÀga. Joyce skapade gÀrna myter om sig sjÀlv, och uppmuntrade journalister att skriva vansinnigheter om honom. Bland annat att han brukade simma i Seine varje morgon, och att han satt och skrev omgiven av speglar.

James Joyce och Marcel Proust trÀffades en gÄng. EfterÄt menade Joyce att valet av diskussionsÀmne var egendomligt med tanke pÄ att det var den moderna litteraturens fixstjÀrnor som möttes. Proust frÄgade om Joyce tyckte om tryffel. Joyce svarade: "Ja, det gör jag."

Flera Är innan Ulysses kom ut i Frankrike publicerades den som följetong i den amerikanska tidskriften Little Review. Men nÀr man kommit sÄ lÄngt som till kapitel 13, som bland annat beskriver hur Leopold Bloom masturberar, var det stopp. Utgivningen förbjöds, eftersom boken ansÄgs obscen. Domare J M Woolsey friade till slut boken 1933, och förklarade att de fula ord som anvÀndes i romanen var "gamla anglosaxiska uttryck som inte Àr frÀmmande för nÄgra mÀn och jag vÄgar pÄstÄ inte för mÄnga kvinnor heller, och som anvÀnds dagligen och helt naturligt av de mÀnniskor vilkas kroppsliga och sjÀlsliga liv Joyce velat beskriva".


UpplÀsare: Reine Brynolfsson
LĂ€ngd:

3.6

72 recensioner

MartÀng

2024-04-15

Fundamentalt knĂ€ppt för att det Ă€r sant. För att det Ă€r hĂ€nsynslöst skrivet. Är det pretentiöst? NĂ€e inte nödvĂ€ndigtvis, men det Ă€r hĂ€nsynslöst och kanske dĂ€rför ingen Joyce lĂ€ngre. Men för oss som tillhör den intellektuella eliten sĂ„ Ă€r detta en fromibadel deliqatös. InlĂ€sningen Ă€r dessutom sĂ„ perfekt att man dör av respekt för Reine B. Jag lyssnade pĂ„ Finnegans Wake före Ulysses och det kĂ€ndes som en bra ingĂ„ng till det hela. För Joyce Ă€r ju uppenbart ett unikt barn.

Lasse

2024-02-01

Makalöst Unik sprÄkbegÄvning och drömska fantasier ToppupplÀst

Anders

2023-03-08

Djup