(7)

Ulrike och kriget ; Ulrike och freden

e-bok


I Vibeke Olssons moderna klassiker "Ulrike och kriget" har andra vÀrldskriget just brutit ut. Ulrike har under sin skoltid blivit utsatt för Hitlers propagandaapparat och Àr dÀrför vid tretton Ärs Älder en helhjÀrtad nationalsocialist. Hon tror blint pÄ Tysklands rÀttvisa och slutliga seger. Utan att ifrÄgasÀtta utstÄr hon bombangrepp, sömnlösa nÀtter, hunger och kyla.

I den fristÄende uppföljaren "Ulrike och freden" möter vi Ulrike nÀr kriget Àr slut och drömmen om ett Stor-Tyskland Àr grusad. Ulrike har förlorat allt, sina förÀldrar, tvÄ bröder och sin tro pÄ Gud. Ulrikes lön som stÀderska pÄ Hauptbahnhof rÀcker inte och för att överleva börjar hon prostituera sig.

Vibeke Olsson var bara femton Ă„r nĂ€r hon skrev den första romanen om Ulrike; en skildring av hur det kan komma sig att en sĂ„ stor del av det tyska folket stĂ€llde upp för sin FĂŒhrer. Boken visar ocksĂ„ hur pĂ„verkbara unga mĂ€nniskor kan vara och hur lĂ€tt det Ă€r att bli indoktrinerad av skicklig propaganda. Böckerna om Ulrike hör hemma i kanon, nĂ€r de nu ges ut i samlingsvolym Ă€r det med förhoppningen att de ska hitta en ny generation lĂ€sare.



4.3

7 recensioner

Anton

2022-07-05

JÀtte bra detta Àr min favorit bok, jag har lÀst den 3 gÄnger och jag Àr bara 13 sÄ ni borde lÀsa den eftersom att den Àr vÀldigt underhÄllande men man lÀr sig Àven saker...<3