(172)

U 137 och ubåtskrisen

ljudbok och e-bok


Kvällen den 27 oktober 1981 går den sovjetiska ubåten U 137 på grund i Karlskrona skärgård. Dagen efter briserar den uppseendeväckande nyheten med full kraft i världens medier. Hur var detta det möjligt? Vem bär ansvaret? Och hur ska händelsen nu hanteras? Den svenska ubåtskrisen skapade till en början en samlande, nationell enighet och beredskapsanda – men ledde i förlängningen till en djup splittring i synen på det svenska förvaret.

Författaren och historikern Wilhelm Agrell skildrar initierat alla turer kring U 137 och de ubåtskränkningar som därefter påstods äga rum i svenska farvatten. Fram träder den föga smickrande bilden av hur feltolkade observationer resulterar i förhastade slutsatser – och massmedialt haveri.



3.7

172 recensioner

Hans

2023-12-24

Bra redogörelse med förklarande snalus

Stefan

2022-06-03

Ytlig. Rör mest dom politiska grunderna. Mycket fattas i horsfjärden om färgproven som togs upp av en svensk officer på mälsten och den andra ubåten. U137 incidenten fattas informationen om dom egena ubåtarna och den flottstyrka som låg utanför Karlskrona och deras interna beslut som framkom