(223)

Tutankhamon

ljudbok och e-bok


I november 1922 forcerar Howard Carter och hans kolleger den sista dörren till farao Tutankhamons gravkammare. Underbara ting vÀntar dem. Fynden frÄn Tutankhamons grav hör till arkeologins mest hÀpnadsvÀckande genom tiderna och har gett unika inblickar i det gamla Egyptens historia. De förvandlade en i praktiken obetydlig pojkfarao till superkÀndis tre millennier efter dennes död.

HÀr berÀttar historikern Dick Harrison inte bara om faraon och hans grav, utan Àven om det rike och folk som Tutankhamon under en kort tid sattes att styra. Under 1800-talet nÄdde fascinationen för det forntida Egypten nya höjder och historia blandades med fiktion. Vad Àr sant och vad Àr falskt i den fantasieggande mytflora som sedan dess omger faraonernas rike? Finns det skÀl att tro pÄ den förbannelse som ansÄgs drabba dem som vÄgade störa Tutankhamons eviga sömn? Det Àr frÄgor som fÄr sina svar i denna fÀngslande och allmÀnbildande bok.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

3.6

223 recensioner

Eric

2024-02-14

bra upplÀst men hade önskat mer om Tutankhamun

Björn

2023-05-19

En trivsam lÀttlÀst bok. Det Àr kanske inte nÄgon djup faktabok om Egypten utan författaren berÀttar mycket annat om dÄtiden. Boken Àr lika mycket skönlitteratur som fakta. Bra upplÀsare som passar boken.

Lukas

2022-11-08

Tröttsam, och fokuserar inte sÄ mycket pÄ Àmnet. Att den ska gÄ en timme med beskrivningar av gamla greker och vikingar, dikter och omstÀndigheter innan vi ens rör oss i nÀrheten av Egypten (i en 5 timmars bok!) Àr ett pacing problem som heter duga. Bra fakta dock.