(52)

Trettiofem vantar

e-bok


FĂ„ saker Ă€r vĂ€l sĂ„ mysiga som att en kylig dag sticka in hĂ€nderna i ett par vĂ€rmande yllevantar? Har man dessutom stickat dem sjĂ€lv vĂ€rmer de förstĂ„s lite extra. Att sticka vantar Ă€r roligt och gĂ„r snabbt – det tar inte lĂ„ng tid frĂ„n inspiration till sköna alster som vĂ€cker uppmĂ€rksamhet.

Stickboksförfattaren och designern Maja Karlsson har den hÀr gÄngen skapat 35 yllevantar av olika slag, karaktÀr och garntjocklek. Beskrivningarna Àr pÄ tumvantar och torgvantar (bÄde med och utan flip-top). NÄgra Àr riktigt enkla varianter och andra Àr lite mer intrikata i konstruktionen. HÀr finns till exempel vantar som stickas uppifrÄn och ner!

NĂ€r det gĂ€ller vantarnas mönster Ă€r variationen stor – traditionella varianter som pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt flirtar med vĂ„r svenska mönsterskatt, men ocksĂ„ helt nya, exempelvis med fina motiv frĂ„n djur- och naturvĂ€rlden. MĂ„nga av vantarna stickas med tvĂ„- eller flerfĂ€rgsstickning, och blir dĂ€rmed lite tjockare och varmare. Men hĂ€r finns ocksĂ„ enfĂ€rgade vantar med spets- eller flĂ€tstickning, för dagar som inte Ă€r fullt sĂ„ kalla.

Beskrivningarna och diagrammen Àr tydliga och lÀtta att följa, och i slutet av boken finns ocksÄ en teknikdel som ingÄende visar moment som krÀver lite extra.

Unna dig tid att njuta av bokens bildmaterial – varje projekt presenteras med tydliga bilder, men hĂ€r finns ocksĂ„ enastĂ„ende vackra miljöbilder som verkligen sĂ€tter fart pĂ„ inspirationen och fantasin.