(6)

Tredje rikets myter

e-bok


Kallades Tredje riket verkligen "det tusenÄriga"? Skapade nazisterna hakkorset? Hur viktigt var det att vara blond och blÄögd? Var rasbiologin den direkta orsaken till förintelsen? Hur nÀra var Hitler att fÄ en atombomb?

Tredje riket skapades av myter, framlevde hela sin tid i myter och har Ànda sedan det försvann stÀndigt omvÀrvats av myter. Den rikliga litteraturen i Àmnet har ibland försvagat dem, men alltför ofta ignorerat eller rentav förstÀrkt dem.

I Tredje rikets myter beskrivs osanningar, halvsanningar och missuppfattningar kring bland annat förintelsen, den tyska krigsapparaten, den nazistiska rörelsens ockulta rötter och de storslagna planerna för det tyska rikets framtid, liksom en rad betydligt mer verklighetsfrĂ€mmande saker – som nazisternas flygande tefat, hemliga baser i Antarktis och mystiska historier om SS-borgen i Wewelsburg.

Peter Olausson har skrivit en insiktsfull och spĂ€nnande bok om Tredje riket ur ett nytt perspektiv. Det Ă€r en bok som bĂ„de förmĂ„r underhĂ„lla och förfĂ€ra och samtidigt vara fullstĂ€ndigt nödvĂ€ndig lĂ€sning för att man ska kunna förstĂ„ 1900-talets största tragedi. Mycket har skrivits om Tredje rikets ondska och grymhet – betydligt mindre om dess dumhet och inbilskhet.

Tredje rikets myter utgör ett vÀsentligt tillskott till den rika floran av litteratur om Nazityskland och andra vÀrldskriget. PÄ sitt karakteristiskt nitiska sÀtt sopar faktoidjÀgaren Olausson undan vanförestÀllningar och myter och skapar en ny, bÀttre förstÄelse för den stora myt som var Hitlers Tredje rike.