(10)

Tre Julklassiker

ljudbok


Vi har samlat tre klassiska Julsagor av de bÀsta författarna, omskrivna till modernt sprÄk.

Först ut har vi ”Den heliga Natten” av Selma Lagerlöf dĂ€r vi fĂ„r ta del av en historia som Selmas farmor berĂ€ttade för Selma nĂ€r hon var liten. Den handlar om en kall natt för lĂ€nge sen och om en man som behövde hjĂ€lp att vĂ€rma sitt nyfödda barn. En riktigt klassisk julberĂ€ttelse.

Sedan den fantastiska ”Granen” av HC Andersen dĂ€r vi fĂ„r höra berĂ€ttelsen om den lilla granens problem att den inte förmĂ„r att leva i nuet. Granen uppskattar inte solskenet och blommorna ute i fria skogen och nĂ€r den vĂ€l fĂ„r sin dröm uppfylld och blir julgran kan inte granen njuta av stunden, utan fĂ„r ”barkvĂ€rk” sĂ„ att julljusen brĂ€nner. HC Andersens besjĂ€lar ting som djur och föremĂ„l i sina sagor, vilket gör hans historier riktigt sagolika.

Sist men inte minst har vi ”Lille Viggs Äventyr pĂ„ Julafton” av Viktor Rydberg som handlar om den förĂ€ldralöse Vigg som bor hos gamla Gertrud. Han fĂ„r sig en rundtur i slĂ€den med sjĂ€lvaste julvĂ€tten, som pĂ„ samma gĂ„ng Ă€r rĂ€ttrĂ„dig, strĂ€ng och snĂ€ll och den hĂ€r sagan bidrog till den svenska bilden av jultomten. BerĂ€ttelsen har en verklighetsbakgrund eftersom Viktor Rydberg sjĂ€lv vĂ€xte upp som fattigt fosterbarn och bakom den fattiga gumman Gertrud skymtar en Ă€lskad fostermor Sara.

Alla sagorna Àr tidlösa klassiker som har samma lÀs- och lyssnarvÀrde Àn idag!


UpplÀsare: Eva Hansson
LĂ€ngd:

3.3

10 recensioner

Michael

2023-09-02

UpplÀsaren passar inte