(1)

Torplyckan : noveller

e-bok


Irja Browallius har i denna samling noveller ÄtervÀnt till den trakt i södra NÀrke som hon tidigare levandegjort i sina stora bygderomaner, och det Àr med glÀdje man Äterknyter bekantskapen med dess mÀnniskor. För det Àr mÀnniskor hennes berÀttelser handlar om. MÀnniskor som för ett strÀvt och arbetsamt liv ofta i stor fattigdom, dÀr lyckan nÄgon gÄng kan glimta till och sprida vÀrme. Hon berÀttar om mannen och hustrun som tagit emot ett fosterbarn och plötsligt finner att de mÄste lÀmna det ifrÄn sig till en frÀmmande stadsdam, och om den gamla gumman i sin avsides belÀgna stuga, dÀr enda avbrottet i ensamheten och tristessen Àr budet med prÀstens julgÄva, eller pojken som börjat skolan och kÀmpar sin kamp mot fattigdom och snÄlhet för att fÄ behÄlla den vackra ABC-boken.

Irja Browallius berÀttar rÀttframt och otvunget, men under det knappa, med den islÀndska sagan beslÀktade sprÄket, finner man mÀnsklig vÀrme och humor, en djup förstÄelse för dessa mÀnniskors öden och en intensiv inlevelse i deras vardag. Det kan glittra till av humor nÀr hon berÀttar om nÄgon gammal krutgubbe, men ocksÄ mörkna i tragik nÀr hon skriver om hur gamla mÀnniskor glöms nÀr de blivit ensamma och orkeslösa. Med nÄgra ord tecknar hon hur skogens regnvÄta höstfÀrger lyser i gult och rött, eller det kalla vinterdiset sÀnker sig över potatisfÀlten. Och de enkla vardagsmÀnniskorna stiger fram i hennes skildring och fÄr en allmÀnmÀnsklig storhet.

Den hĂ€r titeln Ă€r en del av vĂ„r satsning för att lyfta fram kvinnliga författarskap ur Bonnierförlagens arkiv – frĂ„n Fredrika Bremer till Sara Stridsberg. LĂ€s mer om projektet och hitta nya feministiska favoritböcker pĂ„ vĂ„r Facebook-sida ”UtmĂ€rkt urval, kvinnliga författarskap”.