(450)

Tiotusen tårar

ljudbok och e-bok


I gryningen smyger en grupp rebeller beväpnade med machete fram ur djungeln. Invånarna i den lilla byn har inte en chans, och den stilla morgonen förbyts i ett blodigt kaos.

Det fredsbevarande svenskfinska FN-kompani som är stationerat i det afrikanska landet befinner sig nu i en mardröm. Urgamla motsättningar blossar upp och sliter sönder nationen i en alltmer akut konflikt. Det visar sig att rebellerna har tillgång till mycket mer effektiva vapen än macheter, och dessutom leds de av extremt välutbildade utländska legosoldater. Medan alltfler byar attackeras söker sig tusentals människor till FN-basen för att undkomma slakten.

Förbandets chefer står inför sin svåraste uppgift någonsin när de försöker rädda det svenskfinska kompaniet och flyktingarna ur det hotfulla läget. Med assistans från operationsledningen på högkvarteret hemma i Norden iscensätter de en livsfarlig räddningsaktion, alltmedan vissa politiker gör allt för att distansera sig från ansvar – såväl i FN som i Sverige. Den fredsbevarande insatsen övergår i en kamp för överlevnad, där soldaterna konfronteras med extrem grymhet men också ofattbara uppoffringar och mänsklig kampvilja.

Samtidigt landar en grupp tungt beväpnade operatörer i en beskjuten helikopter på basen. De leds av den gåtfulle mr Smith, en man som verkar obehagligt bekväm i den våldsamma situationen ...

Erik Lewin har mångårig erfarenhet av internationellt underrättelse- och säkerhetsarbete. Han var med och utvecklade specialförbanden inom Försvarsmakten i mitten av 1990-talet och har arbetat som officer och säkerhetsrådgivare i Mellanöstern, Centralasien och Sverige samt varit vd för två säkerhetsföretag med ansvar för otaliga säkerhetsoperationer runt om i världen. I den här boken vill han, utöver att berätta en spännande historia, diskutera den svenska Försvarsmaktens förmågor i en alltmer farlig och osäker omvärld. Han har tidigare skrivit Almedalen har fallit, Operation Saif, Hämndens pris och Arvet efter oss.


Uppläsare: Stefan Sauk
Längd:

4.4

450 recensioner

Anonym

2024-02-11

Bra bok, Stefan Sauk är bra på olika dialekter men låter lite stel och robotaktig när det är vanlig text och inte dialog.

Dick

2024-01-01

W

Lasse

2023-11-26

Mycket bra bok med Sauk som briljerar.