(214)

Therese Raquin

ljudbok och e-bok


ThĂ©rĂšse Raquin av Émile Zola gavs ut första gĂ„ngen Ă„r 1867 och rĂ€knas som Zolas debut- och genombrottsroman. Boken blev vid utgivningen ett slags skandalsuccĂ© i Frankrike, och har blivit ett av Émile Zolas mest kĂ€nda verk. Romanen publicerades först som en följetong i den franska tidskriften L'Artiste, och boken publicerades i december samma Ă„r. Romanen Ă€r en naturalistisk skildring av bland annat begĂ€r, passion, otrohet, mord, kĂ€rlek och hat. Den första svenska översĂ€ttningen utkom Ă„r 1884. Zola ville framhĂ€va sitt verks huvudsyfte som vetenskapligt och studerade den psykologiska delen hos mĂ€nniskan, och psykologin var en ny och frĂ€mmande vetenskap i mitten av 1800-talet.


UpplÀsare: Tomas Löfdahl
LĂ€ngd:

3.4

214 recensioner

David

2023-12-28

En underhÄllande svart komedi.

Lana

2023-11-07

Klassiker, realistiskt skrivet och det mÀrks med den stora Ängesten och den olyckliga kÀrleken. Jag tycker att Emile Zola har lyckats med att framföra karaktÀrernas kÀnslor, men det var vÀldigt lÄngdraget.

Charlott

2023-09-21

En gammal klassiker som fortfarande hÄller mÄttet. Huvudpersonernas vÄnda Àr nÄgot jag hoppas att varje person i samma situation kÀnner.