(511)

The Queen's Gambit

ljudbok och e-bok


»The Queen's Gambit Àr en roman som kÀnns levande, Àr svÄr att lÀgga ifrÄn sig och tycks kunna frÀlsa nÀstan vem som helst till schackfantast.« Betyg: 5 av 5 - Moa Olofsson, BTJ

»Att schack kan kÀnnas sÄ nervkittlande endast genom att lÀsa om det, visar pÄ den otroliga talang författaren har för att skildra spelet.« Miss Nathas bokhylla

NÀr Beth Harmon i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett barnhem i Kentucky upptÀcker hon snabbt tvÄ sÀtt att undfly sin omgivning: Att spela schack, och att ta de smÄ grönvita piller som hon och de andra barnen fÄr varje dag för att de ska hÄlla sig lugna.

Det blir snart uppenbart att Beth Àr ett underbarn med en exceptionell talang. Om hon lyckas klÀttra i schackvÀrlden kan hon fÄ en chans att skapa sig ett nytt liv. Samtidigt tvingas hon hela tiden kÀmpa bÄde med ett intensivt missbruk och mot en mansdominerad verklighet. För Beth Àr det betydligt mer Àn bara vinst och förlust vid schackbrÀdet som stÄr pÄ spel.

Boken The Queen's Gambit har hyllats av kritikerna och gör nu vÀrldssuccé som TV-serie pÄ Netflix. I svensk översÀttning av Nille Lindgren.

WALTER TEVIS [1928-1984] var en amerikansk författare. Flera av hans romaner har blivit storfilmer - The Hustler, The Color of Money och The Man Who Fell to Earth - och 2020 adapterades hans The Queen's Gambit [1983] av Netflix till en serie som blivit en vÀrldssuccé.



3.9

511 recensioner

Pontus

2022-11-20

Älskar Netflix-serien (som faktiskt Ă€r lite bĂ€ttre Ă€n boken), men klart lyssningsvĂ€rd. Vem Ă€lskar inte en underdog som kommer frĂ„n omöjliga förhĂ„llanden och har en extrem och rĂ„ talang.

Linn

2022-10-05

LÀste boken efter jag sett serien, wow sÄ mÀktig historia

Hanna

2022-09-09

VÀldigt bra bok, en fin röd trÄd och en perfekt historia! Rekommenderar att se mini serien pÄ Netflix ocksÄ, under samma namn