(281)

The Hate U Give

ljudbok


Debutanten Angie Thomas har skrivit en modern klassiker om rasismen i USA.

Alice Kassius Eggers, Sydsvenskan

SextonĂ„riga Starr Carter lever i tvĂ„ vĂ€rldar: den fattiga förorten dĂ€r hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas nĂ€r hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjĂ€l hennes barndomsvĂ€n Khalil. Trycket pĂ„ Starr Ă€r hĂ„rt, bĂ„de frĂ„n polisen och frĂ„n orten – som krĂ€ver rĂ€ttvisa och upprĂ€ttelse för Khalil. Men Ă€ven frĂ„n de som inte vill att Starr ska vittna – och de Ă€r tydliga med vad hennes vittnesmĂ„l skulle innebĂ€ra. Vad Starr Ă€n vĂ€ljer kommer det att fĂ„ enorma konsekvenser för sĂ„vĂ€l hennes eget liv som mĂ€nniskorna hon vuxit upp med.

Med en stark berÀttarröst gestaltas Starrs vÀrld, som Àr full av konflikter men ocksÄ full av kÀrlek. TrÀffsÀkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer anstrÀngda förhÄllande till sin vita pojkvÀn och sin kÀrleksfulla familj, vars liv inte vÀrderas högt av samhÀllet i stort.

Till boken finns en lÀrarhandledning och kopieringsunderlag skrivna av PÀr Sahlin.

Ladda ned dem hÀr.

Angie Thomas Àr uppvuxen i Jackson, Mississippi. Hon har varit rappare och har en examen i Creative Writing. The Hate U Give Àr hennes debutroman. Hon ville skriva om en förort som liknar den hon sjÀlv kommer ifrÄn, och om unga som lever det liv som hon sjÀlv har levt.

Angie Thomas gestalter Àr sÄ levande att jag fortsÀtter att höra dem diskutera nÀr jag efter 447 sidor slÄr ihop boken.

Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

Det Àr en oupphörligt intressant och gripande roman med en oförglömlig huvudperson. Starr Carter Àr skarp och försonande, cool och förlÀgen, livrÀdd pÄ barrikaderna. Och mycket, mycket rolig.

Elin Ruuth, Norrbottens-Kuriren

Debutanten Angie Thomas har skrivit en modern klassiker om rasismen i USA ... Samtidigt som upploppens attacker mot det egna hemomrÄdets enda apotek framstÄr som lika absurd för en ung mÀnniska i jakt pÄ begriplighet. Det Àr en konflikt som inte gÄr att separera frÄn identitet, och Thomas beskriver sammansmÀltningen sÄ vÀl att man fÄr lust att slÄss för ett Ätertagande av ordet identitetspolitik. Som nÄgot vackert och sant.

Alice Kassius Eggers, Sydsvenskan

Varje ord glöder av frustration, ilska och sorg, men ocksÄ kÀrlek och drömmen om en samhÀllsförÀndring. Det Àr befriande att lÀsa en roman 2017 som verkligen har nÄgot att sÀga.

Ida Therén, SvD

Thomas, som sjÀlv Àr uppvuxen i Jackson, Mississippi, skriver sÄ bra, sÄ rappt, sÄ rent och roligt.

Valerie Kyeyune Backström, Expressen

SpÀnnande och vÀlskriven, uppmuntrar till hopp och engagemang.

Katarina Lycken, BTJ

Rasande uppgörelse med polisstaten.

Judith Kiros, Dagens Nyheter

Angie Thomas roman Àr en imponerande och livsviktig debut...

dagensbok.com

Angie Thomas skildrar Starr med en trovÀrdighet och Àkthet som gÄr rakt in i hjÀrtat. Hon skriver i presens, med en nÀrvaro som fÄr hÀndelserna att leva och glöda.

Ljusdals-Posten, Margaretha Levin Blekastad

Som lÀsare fÄr jag inte bara kliva in i Starrs vÀrld, jag blir ocksÄ inbjuden att delta. Det Àr sÄ förstÄelse skapas.

Filippa Pierrou, Arbetarbladet

Med en otrolig nerv och trovÀrdighet, inte minst pÄ grund av sin talsprÄkiga prosa, skildrar Angie Stone rasism och klass och kÀnslan av att inte passa in nÄgonstans.

Erika Hallhagen, SvD

Ett av litteraturens stora, stora vÀrden Àr att man fÄr kliva in i andra vÀrldar Àn sin egen, och kanske förstÄ dem nÄgot bÀttre. Det fÄr man verkligen i " The hate u give". Kanske Àr Harper Lee inte sÄ lÄngt borta ÀndÄ.

Åsa Christoffersson, UNT



4.2

281 recensioner

Sophie

2023-11-04

Gymnasielitteratur


Magnus

2023-05-17

Som förÀlder var det spÀnnande att lyssna pÄ vad min 14 Äriga dotter lyssnar pÄ och till och med rekommenderade!

Johan

2023-05-14

Författaren har dragit ut pĂ„ berĂ€ttelsen vĂ€ldigt mycket, inte sĂ„ mycket nytt hĂ€nde i boken utan det var en enda handling som man sedan försökte vĂ€cka till liv igen under berĂ€ttelsen men i mina ögon tycker jag inte den var sĂ„ vĂ€rst underhĂ„llande. 👍