(59)

Sågspån och eld

ljudbok och e-bok


Bricken på Svartvik fyller 20 år i sommar. Hon kommer aldrig att bli som alla de andra med sin halva hand, men arbete gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så att det räcker.

Sågspån och eld är Vibeke Olssons tredje bok om Bricken Eriksson på Svartviks sågverk utanför Sundsvall. De två första heter Sågverksungen och Bricken på Svartvik. Hon har tidigare skrivit en lång rad av romaner, många av dem historiska berättelser.

"Kanske är hon en av de mest sympatiska huvudpersoner som finns i svensk litteratur; hon är godheten personifierad - och detta har bara utvecklats genom åren - samtidigt är hon djupt självkritisk." (Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet)


Uppläsare: Odile Nunes
Längd:

4.1

59 recensioner

Britt

2023-04-12

Fantastiskt fin skildring! Bra uppläsare!

Tytti

2021-10-20

Orkar inte längre . Tråkig uppläsare och även innehållet .

Birgitta

2021-01-07

Poetisk, skickligt berättad arbetarhistoria som jag har en muntlig berättelse själv om. Svält, strejk, barndödlighet, spanskan, alkoholmissbruk, fattigt folk som hjälper varandra, de rikas ondska, religionen i form av frälsning, nykterhetsrörelsen. De totalt utslitna arbetarna i bruksorter som tex sågverk. Men här berättat i kvinnoperspektiv och kärlek.