(307)

Swede Hollow

ljudbok och e-bok


”Swede Hollow” Ă€r en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag Ă€r den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer Ă€n tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthĂ„l. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likasĂ„. HĂ€r samlades nĂ„gra av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhĂ€llet – illa sedda av sĂ„vĂ€l amerikaner som mer vĂ€l lottade svenska migranter. Vi kĂ€nner dem till namnen, inte mer.

MÀnniskorna i ravinen Àr nÄgra av de svenskar vi sorterat bort ur vÄr gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör nÄgot med vÄr sjÀlvbild.

Men dÄ vÀrlden Äter prÀglas av migration och folkvandring stiger de fram pÄ nytt och vill bli sedda.

I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av mĂ€nniskor, som endast har det gemensamt att de fallit ur ett Sverige i stark förĂ€ndring. Familjen Björn frĂ„n Örebro flyr frĂ„n en katastrof. David Lundgren jagar en förlorad och hopplös kĂ€rlek. Den förĂ€ldralösa Inga frĂ„n Dalsland söker större frihet och kontroll över sitt eget liv. De möter en verklighet prĂ€glad av hĂ„rda arbetsvillkor, sjukdom och plötsliga utbrott av naket vĂ„ld – men de kom att tillsammans bygga sig ett liv i utkanten av den framvĂ€xande industristaden St Paul, illa sedda och utsatta för omvĂ€rldens förakt, men med drömmar om att ”ta sig upp pĂ„ gatan”. Deras drömmar tar sig olika uttryck, men lever och verkar Ă€nda in i vĂ„r tid.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

4.1

307 recensioner

Stephanie

2024-01-11

FĂ€ngslande och intressant

Krister

2022-09-21

Helt fantastisk, ett mÀsterverk.

Therese

2022-07-25

Bra jobbat Ola Larsmo! Mycket intressant skildring. Tack