(0)

Swede

e-bok


Pauline Wolff vĂ€ckte stor uppmĂ€rksamhet och beundran med sin debutroman Bilder av Malin, en poetisk och detaljskarp skildring av en flickas vĂ€g mot vuxenlivet. NĂ€r hon sĂ„ gav ut sin andra roman, Vi Ă€r Luftens Drottning, blev en del lĂ€sare hĂ€pna, och kanske besvikna; hĂ€r fick samtidsberĂ€ttelsen vika för en mörkt skimrande saga, om ett mytiskt tidlöst skepp. Andra hĂ€pnade inför berĂ€ttelsens ovanliga kraft och förtrollning - Maria Schottenius som recenserade boken i DN skrev bl.a. att Wolff ”skapat ett handsytt sprĂ„k” Ă„t sin historia, och att hennes roman ”lever i ett hav av stora berĂ€ttelser, men liknar ingenting annat. Den har uppfunnit sig sjĂ€lv.”

NÄgot liknande skulle kunna sÀgas om Pauline Wolffs nya roman, för vem vÀntar sig en vÀsternberÀttelse av en svensk kvinnlig författare Är 2009? En vÀstern vi aldrig lÀst eller sett förut, med tre religiösa, skönsjungande och hÀmndlystna systrar i huvudrollen - som försöker skipa sin egen rÀttvisa i en vÀrld dÀr de svaga vanligtvis gÄr under. Wolff berÀttar naturligtvis ocksÄ om en hjÀlte - som fÄngar efterlysta och ger upphov till legender om mod och oövervinnerlighet dÀr han drar fram - men lika mycket om utsattheten pÄ prÀrien, pÄ de ödsligt belÀgna gÄrdarna och i de smÄ ruckliga stÀderna; och framför allt fÄr vi vara med om hÀndelserna ur kvinnornas och barnens perspektiv.RevolverhjÀlten Swede, hans syster Katie och deras forna grannar systrarna Steen Àr svenska nybyggare pÄ Montanas slÀtter. HÀr ingÄr de i ett drama som antar formen av en antik tragedi, dÀr besattheten och vedergÀllningen mÄste följas till sitt oundvikliga slut, och dÀr grÀnsen mellan ond och god blir allt mindre tydlig.

Pauline Wolff mÄ ha Mobergs Utvandrarsvit, McCarthys GrÀnstrilogi och otaliga cowboyfilmer med sig i bagaget, men hÀr har hon skapat nÄgot alldeles eget av vilda vÀsterns stoff; en dovt hallucinatorisk historia med ett sprÄk lika betvingande som systrarnas sÄng.