(0)

Svindlarbaronen

e-bok


VÄren 1987 inkommer ett brev till Sveriges ambassad i London, och vÀcker genast personalens intresse och sympatier. I brevet beskriver ett Àldre brittiskt par hur de lurats av en svensk baron, som lovat dem ett arbete som inte existerade i verkligheten. Brevet överlÀmnas till svensk polis, som Äker för att intervjua paret i England.

Paret hade kommit i kontakt med baronen, som givit dem arbete pÄ sitt slott i Portugal. De hade blivit lovade en hög lön och ett hem pÄ slottet, och i förberedelse för flytten sÄlde de sitt hus och sina Àgodelar. De fick Àven i uppdrag att Äka runt i England för att införskaffa hÀstar och hundar till egendomen i Portugal. De betalade ur egen ficka, kompensationen skulle komma senare, lovade baronen.

Det visade sig snart att allt var en bluff, men paret led lÄngt dÀrefter av sviterna efter svindleriet. Frun gick in i en djup depression, maken kÀnde sig tillintetgjord, och det nya arbete han tvingats ta började redan ge honom fysiska smÀrtor. För polisen visar det sig dock snabbt att detta inte Àr de enda som baronen lurat, snart inkommer fler anmÀlningar frÄn utlandet. Flera personer har pÄ de mest fantasifulla sÀtt blivit lurade pÄ allt de har, inklusive sin stolhet, av den mystiska baronen. Polisen lÀgger all kraft pÄ utredningen, för att hitta den pÄstÄdda adelsmannen innan han hinner förgöra fler offer.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.