(20)

Svensk bryggerihistoria. Öltillverkning under 200 år

ljudbok och e-bok


När den bayerska lagerölen kom till Sverige vid mitten av 1800-talet blev den snabbt populär. Svenskarnas efterfrågan på öl växte i takt med industrialiseringen. Små bayerska bryggerier etablerades över hela landet – och snart hårdnade konkurrensen om vem som skulle släcka arbetarnas törst.

Samtidigt mobiliserade nykterhetsrörelsen ett allt kraftigare motstånd mot rusdrycker. Under 1900-talet fick bryggerinäringen först navigera genom snåriga regleringar, och senare uppleva mellanölets uppgång och fall. Genom uppköp och sammanslagningar under några dramatiska årtionden i mitten av 1900-talet blev bryggeridöden ett faktum och branschen stöptes om på ett radikalt sätt.

Peter Sandberg, doktor i ekonomisk historia med bryggerinäringen som specialområde, berättar i Svensk bryggerihistoria om den spännande resan från ölhantverk till storskalig industri. En resa som präglats av konkurrens, karteller och koncentration – men som också har lett fram till dagens växande flora av mikrobryggerier och en mer mångfacetterad ölkultur.



3.8

20 recensioner

Anders

2024-04-17

Intressant lyssning! Kanske skulle man valt en annan uppläsare till en faktabok. Inget fel på Håkan Julander, men jag tror att hans stil passar bättre till skönlitteratur.

Kim

2023-04-15

Lärorikt

Mrs

2022-04-16

Väldigt intressant läsning och kul att få svar på saker man tidigare funderat över, som tillexempel varför det står "Export" på vissa ölburkar, hur systembolaget bildades och äntligen få klarhet i folköl, mellanöl och allt vad det heter.