(44)

Svartskalle

ljudbok och e-bok


I Svartskalle – en svensk historia beskriver America Vera-Zavala sitt liv i Sverige. HĂ€r finns mamma, pappa, hur hon kom till vĂ€rlden, lĂ€raren, kompisarna, livets första kyssar, det lĂ€ngre förhĂ„llandet, de egna barnen och Ă„ldrandet. Men det Ă€r nĂ„got som genomsyrar, som

stör, som gör sig pÄmint genom hela denna berÀttelse. NÄgot som ska förfölja henne hela livet. Ibland som nÄgot som hon knappt tÀnker pÄ, men sÄ brÀnner det till, blir tydligt. TyvÀrr oftare

och oftare. Sverige, Americas Sverige, blir alltmer rasistiskt – och det Ă€r den historien som Vera-Zavala med utgĂ„ngspunkt i sitt eget liv kartlĂ€gger, undersöker och försöker förstĂ„.

Svartskalle – en svensk historia Ă€r en text som med glasklar blick visar hur rasismen drabbar ”den som inte passar in”. Det Ă€r en outhĂ€rdlig, skör, grĂ„tande, ilsken, stolt, stark och oövervinnerlig text.

Med teoretisk skĂ€rpa och intellektuell briljans visar America Vera-Zavala hur rasism skapas, var den finner sin nĂ€ring, hur den gödslas och vĂ€xer – men ocksĂ„ hur den effektivt kan bekĂ€mpas och krossas.

Rasism Àr nÄgot som för vissa bara Àr ett ord. För andra pÄverkar det allt i livet.



4.3

44 recensioner

Johanna

2022-04-28

Du behöver inte rösta pÄ vÀnstern eller ens vara politiskt intresserad för att ha behÄllning av den hÀr berÀttelsen. Det hÀr Àr en bok som passar dig som Àr mÀnniska.

christopher_thoren

2021-06-19

Viktigaste fackboken 2021! VÀldigt fint inlÀst av författaren.

Carita

2021-06-10

En kĂ€ftsmĂ€ll, med all rĂ€tt! Ögonöppnare!