(0)

Svarta fanor

e-bok


Romanen Svarta fanor Àr August Strindbergs uppgörelse med förra sekelskiftets kulturliv i Sverige, den löjevÀckande avkrok dÀr författare och kulturprofiler tÀvlar med varandra i högfÀrd, pedanteri och medelmÄttighet. KÀndisarna pÄ tidens parnass Àr hjÀlpligt maskerade i denna eldfÀngda satir, som kan sÀgas avsluta en romantrilogi om svensk inskrÀnkthet vilken inleddes med debutromanen Röda rummet [1879] och fick sin fortsÀttning i Götiska rummen [1904]. I nyckelromanens form ger Strindberg all sin formuleringsglÀdje och hela sitt koleriska temperament fritt spelrum: med lustfylld elakhet hÀnger han sig Ät överdrifter, smÀdelser, infama karikatyrer och förödande karaktÀrsmord.

Svarta fanor utkom Är 1907 men skrevs tre Är tidigare. Den bidrog till att bygga upp de spÀnningar som nÄgra Är senare kulminerade i den sÄ kallade Strindbergsfejden, nÀr den lika hatade som beundrade författaren i en rad tidningsartiklar gick till angrepp mot fiender, historieförfalskare och svekfulla vÀnner.

AUGUST STRINDBERG [1849-1912] Àr en av de mest ryktbara, innovativa och produktiva svensksprÄkiga författarna nÄgonsin. Internationellt betraktas han som en av de största dramatikerna i modern tid, och mÄnga av hans prosaverk Àr tidlösa klassiker.