(18)

Svart historia

e-bok


Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022

"Ulrika Knutson fÄngas av en oavbrutet spÀnnande bok, full av öden som alla kan fylla tjocka biografier i egen rÀtt."

Expressen

"Amat Levin ger den svarta diasporan i Sverige nycklar och historisk kunskap"

Aftonbladet

"I kÀrnfulla avsnitt lÀgger den svenske journalisten Amat Levin ett pussel av bitar frÄn en försummad del av vÀrldshistorien."

Östgöta Correspondenten

"Det gÄr liksom inte att argumentera mot den hÀr bokens sjÀlvklara existensberÀttigande och att den fyller en lucka i de flesta svenskars bildning och bokhyllor."

DN, Andres Lokko

För fyra Är sedan startade journalisten Amat Levin Instagram-kontot Svart historia. Intresset för kontot exploderade, idag har det nÀstan 70 000 följare. Uppenbarligen var det mÄnga som saknade en mÄngfacetterad bild av Afrikas och svarta mÀnniskors historia.

FĂ„ delar av vĂ€rldshistorien Ă€r lika försummad som svarta afrikaners och den tillhörande diasporan runt om i vĂ€rlden. Fram till för bara sex decennier sedan ansĂ„gs den inte ens vara vĂ€rld att studera. Bilden av Afrika som en kontinent vars historia börjar med ankomsten av europĂ©er har pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt överlevt fram till idag. Fortfarande finns de som ser pĂ„ Afrika som mer eller mindre samma land, ett mörkt hörn av vĂ€rlden dominerat av Ă€ndlösa krig och utbredd fattigdom, eller de som tĂ€nker att kontinenten har kolonialismen att tacka för de framsteg som skett. Att kasta nytt ljus över den sortens tankegĂ„ngar var utgĂ„ngspunkten för Amat Levin nĂ€r han startade kontot och nu ger ut boken Svart historia. I Svart historia blandas en stor mĂ€ngd personer, fenomen, hĂ€ndelser och skeenden: frĂ„n urĂ„ldriga folkvandringar med massiva konsekvenser, skapandet av vĂ€rldens kanske första kristna stat och den trans-sahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angelas Davis motstĂ„nd och Sister Rosetta Tharpe – rock’n’rollens gudmoder.

Boken försöker inte ge en komplett eller slutgiltig bild av Afrikas, eller svarta mÀnniskors, historia, utan Àr en serie nedslag, en samling breda penseldrag som ger en introducerande inblick. KÀrnfull utan att vara för förenklande fungerar den som ett verktyg till att bÀttre förstÄ vÀrlden vi lever i idag.