(14)

Svart får, vitt får : Scener ur ett fängelse

ljudbok


Moje Lindbohm är bara arton år gammal när hon misshandlas av en grupp män så att blodet rinner. När de är klara slänger de in henne i en bil. Moje har pekats ut som en rebell. I tiden efter den iranska revolutionen, under ayatollah Khomeinis styre, är hon en utav alla tusentals kvinnor och män som anses vara förrädare. De är motståndare till regimen. Därför måste de fängslas.

"Svart får, vitt får : Scener ur ett fängelse" är Mojes egen berättelse om tiden som politisk fånge. I boken bearbetar hon även sina trauman med hjälp av terapeuten Majlis. Smärtsamma minnen kommer återigen upp till ytan när det som en gång trängts bort börjar lirkas fram, undan för undan. Resultatet är en unik läsupplevelse, som inte bara låter läsaren följa författaren genom fysiska händelser, utan även genom de efterföljande psykologiska processerna.

Moje Lindbohm, född 1962, är en iransk-svensk psykoterapeut, lärare och författare. Hon är född i Tehran. Hennes bok "Svart får, vitt får – Scener ur ett fängelse" handlar om hennes egen tid som politisk fånge i Iran. Den tryckta utgåvan av boken är utgiven på förlaget Ekström & Garay.