(9)

Stulet land

e-bok


Det krÀvdes inga arméer för att erövra samernas land. Det rÀckte med fogdar och ÀmbetsmÀn. De fick agera egenmÀktigt med statens goda minne. Sedan gjordes godtycket till lag och förordning.

Historikern Lennart Lundmark har Àgnat decennier Ät forskning om den svenska statens politik gentemot samerna frÄn 1500-talet till allra senaste tid. Han har grÀvt djupt i arkiven och avslöjar hur övergreppen mot samerna egentligen gick till.

Samerna behandlades relativt bra fram till slutet av 1700-talet.

Under kolonialismens 1800-tal berövades samerna sina gamla rÀttigheter och kronan lade beslag pÄ deras marker.

Decennierna kring sekelskiftet 1900 prÀglades den svenska samepolitiken av en rÄ rasism. Regering, riksdag och myndigheter ansÄg att samer var sÄ undermÄliga att deras liv och nÀring mÄste styras av statliga förmyndare.

Under 1900-talet förÀndrades sÄ smÄningom synen pÄ samerna. Men den svenska samepolitiken bÀr pÄ ett skuldtyngt historiskt arv. Liksom mÄnga andra ursprungsfolk har samerna blivit en minoritet pÄ de marker som en gÄng var deras.

I Sverige Àr de flesta politiker passiva. De i norr vet att de riskerar röstförluster om de stöder den samiska minoriteten. I domstolarna gÀller lagar som stiftades under rasismens tid i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Men trycket utifrÄn ökar. FN:s kommitté mot rasdiskriminering och EuroparÄdets kommission för mÀnskliga rÀttigheter Àr skarpa i sin kritik av Sveriges behandling av samerna. I andra demokratiska lÀnder fÄr ursprungsbefolkningarna starkare rÀttigheter pÄ sina gamla omrÄden. Men i Sverige fortsÀtter samerna att förlora allt mer.



4.8

9 recensioner

Maria

2020-10-04

Mycket intressant bok, vÀlformulerad och nyanserad.

Maria2

2020-08-04

Enkel och tydlig bok som förklarar olika aspekter kring samers rÀttigheter genom tiden.