(320)

Stoner

ljudbok och e-bok


Det hÀr Àr berÀttelsen om William Stoner, som föds i den amerikanska mellanvÀstern i slutet av 1800-talet. Hans liv ligger utstakat han ska slita pÄ förÀldrarnas gÄrd med den torra jorden. Men Stoner har lÀshuvud och skickas till universitetet för att bli agronom. NÀr han hamnar pÄ ett seminarium i litteratur Àndrar hela hans liv riktning.

SĂ„ börjar den mödosamma resan mot att skapa sig en egen tillvaro. Han arbetar pĂ„ sin avhandling i engelsk litteratur, trĂ€ffar en kvinna och gifter sig, börjar undervisa. Äktenskapet blir en katastrof. Stoners tillflykt blir det inre livet; han arbetar hĂ„rt och blir en omtyckt lĂ€rare. Hans idealism gör honom allt ensammare men sĂ„ möter han sent i livet kĂ€rleken och förstĂ„r för första gĂ„ngen vilken kraft som bor i mötet mellan tvĂ„ mĂ€nniskor.

Stoner Àr en gripande roman om en mans livsresa. UtÄt Àr han oansenlig, men inom honom ryms en vÀrld av sorger, förhoppningar och besvikelser. Williams förmÄga att gestalta de kÀnslotillstÄnd som Àr allra svÄrast att sÀtta ord pÄ fÄr romanen att glöda som ett varmt bloss i den kalla natten. Vi Àr alla Stoner.

John Williams (19221994) föddes i Texas. Han arbetade som universitetslÀrare, skrev poesi och tre romaner; Stoner, Butchers Crossing och Augustus, för vilken han vann National Book Award 1973.

Stoner utgavs första gÄngen 1965. Den fick fina recensioner och upplagan om 2 000 ex sÄlde slut. 2003 Äterutgavs den av New York Review of Books förlag och sakta spred sig nyheten om en fantastisk bortglömd bok tio Är efter författarens död. 2014 Àr Stoner en bÀstsÀljare över hela Europa.

Stoner Àr en djupt gripande roman som fick mig att uppleva vad riktigt stor litteratur kan innebÀra.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

Det Àr en stillsamt berÀttad historia om ett liv bland alla andra, men ÀndÄ andlöst spÀnnande eftersom dramaturgin Àr sÄ vÀl genomförd. // Jag har satt Stoner i hÀnderna pÄ mÀnniskor som försvunnit bort ett dygn, för de kan inte slÀppa boken för nÄt annat. Sen kommer de tillbaka och vill - mÄste! - prata om det de just varit med om. Alla sÀger samma sak: de Àr skakade och sorgsna men vÀldigt lyckliga att de lÀst boken.

Åsa Linderborg, Aftonbladet

Allra sista meningen i Stoner Àr sÄ bra att det hÀnder nÄgot i kroppen: jag slÄr ihop boken, pressar den mot ansiktet och silar luften mellan tÀnderna som om jag plötsligt blivit intensivt generad. Men inget Àr genant - sista meningen i romanen Àr bara sÄ fruktansvÀrt bra. Den ger en liten smula hopp inför döden, sluter livscirkeln, stÀnger berÀttelsen och gör litteraturen oförgÀnglig.

Malin Ullgren, DN

Det Àr en mÀrkligt liten, stor roman. SÄ ansprÄkslös i tilltalet men med sÄ djupa och svÄrfÄngade kÀnslotillstÄnd. // Stoner föds, lever, dör. Det Àr bara ett liv. Men Williams lyckas skriva fram en magisk, storslagen melankoli. En mÀsterlig författare.

Fredrik Virtanen, Aftonbladet

Det John Williams gör Àr att han skriver fram ett helt liv, sÄ stilla dÀr pÄ platsen, lika mÀttat av inre tankar och nÀrvaro som emellanÄt frÄnvarande i den sÄ kallade verkligheten. // Och det jag kÀnner Àr att jag i min tur blir lite förtrollad nÀr jag lÀser Stoner, pÄmind om min egen livslÄnga och djupa förÀlskelse i litteraturen. Om den dÀr hÀngivenheten som bÀr kulturen, berÀttar livet, men som idag dessvÀrre ifrÄgasÀtts till och med inom kulturredaktioner.

Anneli Dufva, Kulturnytt

PĂ„ ytan hĂ€nder det ganska lite i William Stoners liv. // ÄndĂ„ lĂ€ser jag den i ett svep, just pĂ„ grund av Williams förmĂ„ga att gestalta Stoners liv - klassresan, otryggheten i borgerligheten, kĂ€rleken till lĂ€rdom - frĂ„n en punkt som Ă€r i exakt jĂ€mnhöjd med subjektet. Vi ser det han ser, delar hans smĂ„ stunder av lycka och stora, avgörande besvikelser, kĂ€nslan av att blev det inte mer?

Jens Liljestrand, Expressen

Det Àr ett gripande portrÀtt

Ulf Eriksson, Göteborgs-Posten

Stoner Àr helt enkelt en av de bÀsta böcker jag lÀst. Det Àr inte ramberÀttelsen som gör Stoner till en sÄ lÀsvÀrd bok. Nej, det Àr sÀttet pÄ vilket John Williams har lyckats skapa en alldeles fullstÀndigt trovÀrdig mÀnniska av kött och blod. Vi ser Stoner framför oss, vi lever med honom, han blir en del av oss sjÀlva. Vi blir upprörda nÀr han fattar fel beslut, vi glÀds nÀr det gÄr honom vÀl.

Williams sjÀlv kallade sina böcker för en flykt in i verkligheten och bÀttre kan det kanske inte sÀgas. Att lÀsa Stoner Àr dessutom en njutbar upplevelse rent sprÄkligt och en lysande översÀttning.

Johan Erlandsson, Kommunalarbetaren

Stoner Àr en rysligt vacker roman om bildning. Jag slÄr vad om succé Àven i Sverige.

Björn af Kleen, Dagens Nyheter

Det Àr en underbar bok.

David Stenbeck, Kristianstadsbladet

Man kan inte annat Àn Àlska den ödmjuke och lÄgmÀlde Willam Stoner // [Hans] liv kan i det stora hela ses som ganska hÀndelselöst, men John Williams gestaltningar gör varje sida betydelsefull.

Solveig Lundmark, NorrlÀndska socialdemokraten

Ett allvar som drabbar. Det handlar om att uthÀrda och om att förstÄ vilka förvÀntningar som Àr rimliga pÄ en till mÄnga delar okontrollerbar och förvirrande stund pÄ jorden.

Olof Åkerlund, Sydsvenskan

Det vÀcker en mild glÀdje som bara riktigt bra böcker kan Ästadkomma

Pauli Olavi Kuivanen, Norrköpings tidningar

Jag Àr förbluffad över att en roman som Àr sÄ hÀr bra har undgÄtt uppmÀrksamhet under sÄ mÄnga Är.

Ian McEwan

En briljant, vacker, obönhörligt sorglig, vis och elegant roman.

Nick Hornby


UpplÀsare: Björn Granath
LĂ€ngd:

4.2

320 recensioner

Johannes

2024-03-12

En fin skildring av kÀrlek och av lÀraryrket. IgenkÀnning. En tröstpris bok pÄ nÄgot konstigt sÀtt.

Annicka

2023-12-12

En fin, lÀttlyssnad bok om ett liv. Ett vanligt liv men sÄ vÀlskrivet och engagerande sÄ jag bara ville veta mer -hela tiden. Bra upplÀsning!

Anna

2023-08-09

Gripande!