(284)

Stockholms blodbad

ljudbok och e-bok


Den 8 november 1520 rullar huvudena pÄ Stortorget. Offrens blod blandar sig med regnet och flyter ut mellan gatstenarna. Det fasansfulla skÄdespelet Àr en del av kung Kristian II:s skoningslösa hÀmndaktion mot dem som bestridit hans makt. MajestÀtets prominentaste motstÄndare halshuggs, efter att ha dömts som kÀttare i en snabb rÀttegÄng, andra lynchas och hÀngs. Det som de omkring hundra döda trodde skulle bli en försoningsfest visade sig vara deras egen avrÀttning.

Stockholms blodbad, som markerar slutet pÄ den svenska medeltiden, var en av mÄnga brutala massavrÀttningar i Europa under 1500-talet. Med sin omfattande kunskap om tidsperioden reder Dick Harrison ut bakgrunden till en av svensk historias mest mytomspunna hÀndelser, under en epok dÄ grymma straff och samvetslösa hÀrskare var vanliga inslag.

Bokserien Sveriges dramatiska historia lyfter fram spÀnnande episoder och fascinerande tidsepoker ur den svenska historien. HÀr presenteras pÄ ett fÀngslande sÀtt de mÀnniskor och hÀndelser som format det land vi idag lever i.


UpplÀsare: Anders Ekborg
LĂ€ngd:

3.9

284 recensioner

Andreas

2023-02-07

Informativ pÄ ett relativt kortfattat sÀtt

Linus

2021-06-14

Detaljerad. Blodbadet med rejÀl plusmeny.

Jimmy

2021-02-26

I