(6)

Stilguiden

e-bok


"A womans dress should be like a barbe-wired fence: serving its purpose without obstructing the view."

Sophia Loren

Det har gjorts en del stilguider de senaste Ären exempelvis Camilla Thulins tvÄ bÀstsÀljande böcker i Àmnet, behÀndiga översatta Modeguide för mÀn; Per Nilsson Snyggt och Magdalena Ribbing fÄr oavbrutet ge stilrÄd i DN och har inbegripit klÀder (snarare klÀdvett) i exempelvis boken Etikett pÄ jobbet.

Att behovet finns kan vÀl bevisas med att politiker numera har stylister som hjÀlper dem att klÀ sig rÀtt och representativt inte heller Àr det en slump att större varuhus har personal shopping-service. PÄ tv förekommer klÀdrÄdgivning i flera olika program, frÄn KvÀllsöppet till de brittiska stylisterna Trinny & Susannah gör-om-mig-program. Det senare Àr vÀl ungefÀr som att ha en personlig trÀnare i hur man klÀr sig. Att det finns oÀndligt mÄnga som har behov av den hjÀlpen bevisas just i de programmen!

Och nu kommer modespecialisten Lotta Lewenhaupts Stilguiden, en lÀttsam, fullmatad och trÀffsÀker guide och regelbok i Àmnet.

I sin helhet Àr en stilguide som en allmÀn hjÀlpreda, ett ojÀvigt smakrÄd som verkligen kommer med goda rÄd.

Ämnet Ă€r egentligen outtömligt, men det finns vissa basregler som tas upp i boken:

Trolla bort figurproblem

Bygg en vettig basgarderob

Kvalitet framför slit & slÀng

KlÀdvÄrd

KlÀdkoder, rÀtt klÀdd vid rÀtt tillfÀlle

Packa rÀtt

ABC i stilrÄd

Boken Àr dessutom spÀckad med kvicka och kloka citat av en mÀngd kÀnda modepersonligheter och illustrerad av Lotta Lewnhaupts egna underbara teckningar.

OM FÖRFATTAREN

Lotta Lewenhaupt brukar beskrivas som en pionjÀr inom omrÄdet mode. 2003 mottog hon tidningen Elles hederspris, Ellen, med motiveringen: Med stora kunskaper inom bÄde det internationella och svenska modet har hon under tre decennier generöst delat med sig av sitt vetande bÄde som författare, modejournalist och lÀrare. Hon Àr ansiktet och pennan bakom ordet modepassion.



2.7

6 recensioner

Bluebay

2020-11-29

Ojoj den hĂ€r boken har inte Ă„ldrats sĂ€rskilt vĂ€l. Fascinerande att man i en bok kan skriva rakt ut "har du den hĂ€r kroppsformen fĂ„r du aldrig bĂ€ra x eller y för det Ă€r skitfult" typ. Hade inte funkat i nyutgiven bok om stil. Tycke Ă€r faktiskt inte samma som sĂ€ker stil. Är vĂ€ldigt glad över att stil idag Ă€r mer tillĂ„tande! Folk fĂ„r faktiskt ha vad dom vill egentligen!