(446)

Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet

ljudbok och e-bok


»UTGIVEN I 50 LÄNDER»

I STIEG LARSSONS SPÅR MOT LÖSNINGEN AV PALMEMORDET

Tio Är efter Milleniumförfattaren Stieg Larssons död öppnas hans arkiv för första gÄngen. I tjugo flyttkartonger upptÀcker journalisten och författaren Jan Stocklassa Stieg Larssons kartlÀggning av 1980-talets högerextremism och ett tidigare okÀnt projekt: en omfattande research av mordet pÄ Olof Palme.

I dokument, brev, artiklar och fotografier finns nya ledtrÄdar. Via möten med utlÀndska agenter och svenska mellanhÀnder leder spÄren fram till det som varit omöjligt sedan skotten pÄ SveavÀgen för över tre decennier sedan en sannolik lösning pÄ Palmemordet. Tack vare Stieg Larssons dokumentation kommer Jan Stocklassa en ny möjlig gÀrningsman pÄ spÄren, en misstÀnkt mördare som glidit polisen ur hÀnderna

Stieg Larssons arkiv, som innehÄller aldrig tidigare publicerade texter av Stieg Larsson, Àr en unik skildring av verkliga hÀndelser.

»Vissa mÀnniskor liknar det vid ett virus. Om du börjar lÀsa om Palmemordet Àr det svÄrt att sluta. Det hÀnde Stieg och det hÀnde mig. Stieg Àgnade fallet arton Är. Jag har Àgnat det sex Är och ett par tusen timmars research. Inte undra pÄ att polisutredningen Àr vÀrldens mest omfattande. Till och med större Àn den om mordet pÄ John F. Kennedy.» Jan Stocklassa

»Mordet pÄ den svenske statsministern Olof Palme Àr, för att vara helt uppriktig, ett av de mest otroliga och hÀpnadsvÀckande mordfall jag nÄgonsin haft den otrevliga uppgiften att bevaka.» Stieg Larsson

JAN STOCKLASSA Àr frilansande journalist och författare. Hans artikelserie om Stieg Larssons arkiv i Svenska Dagbladet 2014 spreds över hela vÀrlden inom 24 timmar. Arkivfyndet ledde till den uppmÀrksammade filmen om Stieg Larsson, Mannen som lekte med elden (2018).

Stieg Larssons arkiv Àr Jan Stocklassas andra bok och resultatet av totalt Ätta Ärs research. Den förra boken, Gripen av Prag (2007), var en del av avslöjandena kring korruptionsanklagelserna mot Saab och British Aerospace i samband med försÀljningen av JAS Gripen, vilket ledde till polisutredningar i sju lÀnder.



3.9

446 recensioner

Nea

2024-04-19

Vilket gediget arbete av Stocklassa! VÀldigt spÀnnande och intressant. Den mest sannolika teorin om Palmes mördare hittills. (Och Stig Larsson, vilken begÄvning han var). Rekommenderar Àven tv dokumentÀren om denna story.

Fredrik

2024-02-16

Superbra!

Emma

2024-01-08

Intressanta fakta, framför allt delarna med Stieg Larsson. Delvis överdramatiskt berÀttande.