(1489)

Spinndoktorn

ljudbok och e-bok


December 1986: En politisk bomb i form av Iran-Contras-affÀren briserar i Washington DC. En affÀr som avslöjar att USA i hemlighet sÄlt avancerade vapen till Iran under kriget mot Irak. Samtidigt, i Sverige, avslöjar DN att regeringen kÀnt till att svenska robot 70 sÄlts via bulvaner i Singapore till Mellanöstern och Iran. TvÄ veckor efter artikeln faller krigsmaterielinspektören, amiral Carl Fredrik Algernon, framför en tunnelbana pÄ T-centralen i Stockholm och omkommer. Algernon var den pÄ Utrikesdepartementet som var ytterst ansvarig för exporttillstÄnden för krigsmateriel.

Den unge operatören pĂ„ underrĂ€ttelsetjĂ€nstens hemligaste avdelning SSI, Anton Modin, har varit sjukskriven sedan Palmemordet. Hans första uppdrag nĂ€r han kommer tillbaka till arbetet blir att diskret undersöka hur det gick till nĂ€r krigsmaterielinspektören omkom. Var det ett sjĂ€lvmord som polisen menar eller var det nĂ„got annat som lĂ„g bakom? UngefĂ€r samtidigt börjar den politiske rörmokaren Ebbe Carlsson, tillika förlagschef pĂ„ Bonniers, att undersöka Palmemordet. Han har tillsammans med den nĂ€ra vĂ€nnen Carl Lidbom som Ă€r ambassadör i Paris fĂ„tt ny information frĂ„n en kĂ€lla i den franska sĂ€kerhetstjĂ€nsten. Enligt informationen hĂ€nger mordet pĂ„ statsminister Olof Palme samman med Bofors vapenaffĂ€rer med Iran. DĂ€rför bildar Carlsson och Lidbom en hemlig grupp för att driva en egen mordutredning vid sidan av polisens. De fĂ„r justitieministerns och rikspolischefens vĂ€lsignelse. Men allt mĂ„ste ske i det tysta eftersom motivet Ă€r sĂ„ kĂ€nsligt att det kan skada regeringen pĂ„ djupet. De menar till och med att sanningen om mordet – om den nĂ„r svenska folket – skulle skaka Sverige i dess grundvalar.

Spinndoktorn, den tionde delen i serien om underrÀttelseoperatören Anton Modin, tar vid ett drygt Är efter att förra boken KÀlla Erik slutade.


UpplÀsare: Reine Brynolfsson
LĂ€ngd:

4.0

1489 recensioner

Anders

2023-07-25

Bra

Astaldo

2023-07-16

Lika spĂ€nnande, vĂ€lskriven och intressant som tidigare böcker i serien. Rekommenderar verkligen att lĂ€sa!👍

Josef

2023-02-09

En riktig skröna
 UnderhĂ„llande och bitvis spĂ€nnande — men en riktig skröna