(55)

Spelaren

ljudbok


Alexej arbetar som informator hos en general, som befinner sig pĂ„ en tysk kurort med sin familj. Han Ă€r förĂ€lskad i generalens styvdotter, Polina, och för att rĂ€dda henne ur ekonomisk knipa prövar han sin lycka i kasinot. DĂ€r drabbas han dock av speldjĂ€vulen, vilket fĂ„r honom att glömma allt runt omkring – inklusive Polina.

Spelaren Àr förmodligen den roman i vÀrlden, som Àr mest kÀnd för sin ingÄende skildring av spelandet som ett beroende. Ett beroende, som Dostojevskij sjÀlv led av under perioder (sÄ till den grad att han under en tid inte ens kunde gÄ utanför hotellets dörrar, dÄ till och med hans byxor var pantsatta). Men boken innehÄller mycket annat och Àr Àven en spÀnnande historia om komplicerad kÀrlek, sociala intriger, pengar och moraliskt förfall. Och som alltid i Dostojevskijs romaner skildras olika personligheter pÄ ett trÀffande och djupgÄende psykologiskt sÀtt.

”Dostojevskijs besatthet skapade mĂ€sterverk. 
 Romanen Spelaren tillhör Dostojevskijs rappare; en nervig nedstigning i helvetet, kantad av svart humor och fĂ€rgstarka karaktĂ€rer.” – Petter Karlsson, Expressen


UpplÀsare: Martin Halland
LĂ€ngd:

4.0

55 recensioner

Renata

2022-11-30

SpÀnnande och underhÄllande, tidlös!

pelle

2022-11-16

Trevlig smÄputtrig lyssning.

N

2021-07-28

Efter att ha lÀst och lyssnat pÄ snart sagt allt av Dostojevskij sÄ mÄste jag nog ÀndÄ medge att "Spelaren" inte Àr fullt sÄ bra som mÄnga andra av hans verk. Men vad vet jag, kanske beror det pÄ mitt egna, icke-existerande förhÄllande till spel och dobbel?