(1)

Spela lagom!

e-bok


"Lagom Àr ett skitbra ord. Det Àr nÀmligen bara jag som kan sÀga vad som Àr lagom för mig. Spela lagom! VadÄ spela lagom? Tja, vad Àr lagom för dig? En miljon kanske Àr lagom för nÄgon, medan 200 kronor Àr alldeles för mycket för nÄgon annan. BestÀm det sjÀlv, vi lÀgger oss inte i."

– Jesper KĂ€rrbrink, vd för Svenska spel 2004 – 2008

NÀr de statliga spelbolagen bildades pÄ 1930-talet var syftet att stoppa "spelraseriet". Spel om pengar ansÄgs moraliskt tvivelaktigt, men omöjligt att förbjuda. DÀrför skulle staten tillgodose det behov av spel som tycktes ofrÄnkomligt. Att lÀsa upp tipsresultaten i radio var strÀngt förbjudet.

NĂ„gonting hĂ€nde pĂ„ vĂ€gen. Efter trettio Ă„r av spelexpansion har svenskarna ett av vĂ€rldens största spelutbud. Spelandet genererar miljardvinster till staten – men ocksĂ„ till utlĂ€ndska bolag som allt mer otĂ„ligt knackar pĂ„ dörren till den lagliga marknaden.

Spela lagom! berÀttar den sanslösa historien om hur viljan att motverka spelandet mynnade ut i nÀtpoker, hundkapplöpningar, skrytbyggda bingohallar och planer pÄ ett kasino i Lycksele. Du möter pokerstjÀrnan som dricker ÄrsgÄngsvin i Las Vegas, lotterimiljonÀren som tvingas blockera alla tiggarsamtal, bingoutroparen som blev dyrkad som Jesus och den unge spelmissbrukaren som fick betala med sitt liv.