(53)

Som en riktig man

ljudbok och e-bok


»Lena Liljendahls romandebut Som en riktig man mÄlar upp ett Stockholm dÀr vÄra invanda kulturella könsskillnader Àr omvÀnda och tillspetsade. En kommentar till verklighetens ojÀmlikhet och en gripande historia om förÀldraskapets glÀdjeÀmnen, krav och konventioner.« Betyg: 4 av 5 - Thomas Jonsson, BTJ

»En oerhört trÀffsÀker samtidsskildring med en ögonöppnande twist. Att vÀxla de traditionella könsrollerna under smÄbarnsÄren Àr ett smart drag som ledde till en lÀtt chockartad lÀsupplevelse.« Just nu - Just hÀr

»Som en riktig man bygger pÄ en enkel nÀstan sketchlik men tacksam idé - att kasta om könsrollerna. NÄgra riktigt fina poÀnger fÄr Lena Liljendahl in, som att kvinnorna fÄr utmÀrkelser efter förlossningen efter hur duktiga de har varit. Touché!« Kristian Ekenberg, Nerikes Allehanda

Johan har sett fram emot att bli pappa i hela sitt liv, men nÀr det vÀl hÀnder Àr han ÀndÄ inte beredd. Trots varningarna har han inte kunnat förestÀlla sig vad oron, vaknÀtterna och förkylningsvabbandet skulle göra med honom.

Och ÀndÄ finns det - tack vare ett vÀlordnat samhÀlle - bÄde fadervÄrdscentral och papparum pÄ de stora arbetsplatserna. Allt för att mÀnnen ska kunna fullgöra sin viktigaste uppgift: att ta hand om sin avkomma.

Men Johan hÄller pÄ att gÄ sönder inombords. Att bÄde ta hand om ett litet barn och sköta ett deltidsjobb som marknadsassistent Àr svÄrare Àn han trodde. Samtidigt har hans fru Sara fullt upp med sitt chefsjobb och kan varken erbjuda stöd eller tröst. Situationen blir en stor prövning för förhÄllandet - och inte blir det bÀttre nÀr de anstÀller barnpojken PÄl.

Som en riktig man Àr en skarp, engagerande och underhÄllande roman om vad som hÀnder nÀr könsrollerna kastas om.

LENA LILJENDAHL Àr född och uppvuxen i SkÄne, men numera bosatt i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i litteratur och arbetar som expert inom boendefrÄgor. Som en riktig man Àr hennes första roman.

»SnabblÀst och gripande. En modern Egalias döttrar.« Bokmal i soffan

»En tankevÀckande bok som fÄr lÀsaren att verkligen reflektera över hur vÄr samtid ser ut.« Bookslukaren

»Vilken debut! En vÀlskriven och humoristisk roman som griper tag i lÀsaren.« KaffelÀsaren



3.4

53 recensioner

Johanna

2022-12-09

TÀnkvÀrd, men mest deprimerande.

Gunilla

2022-11-26

Oj, oj, det dÀr kÀndes! Man fÄr ju verkligen syn pÄ sig sjÀlv nÀr perspektiven vÀnds. Men riktigt bra bok som jag hoppas maken och sönerna skulle lÀsa ocksÄ. Bra för alla.

Viktoria

2022-11-24

TankevÀckande och sorgligt aktuell