(21)

Smuts

ljudbok och e-bok


”Smuts Ă€r en roman med mĂ„nga bottnar som jag omedelbart lĂ€ser en gĂ„ng till för att fĂ„ tillgĂ„ng till flera av dem.”

Arbetaren

”Smuts [Ă€r] bĂ„de övertygande och drabbande - men ocksĂ„ en del av ett större projekt.”

Svenska Dagbladet

”Elise Karlsson levandegör skickligt den sektliknande atmosfĂ€ren dĂ€r mĂ€nniskor bĂ„de konkurrerar och sammansvetsas. Det Ă€r bĂ„de obehagligt och poetiskt.”

VĂ€sterviks-tidningen

HĂ©lĂšne har nyligen avslutat en relation nĂ€r hon fĂ„r en förfrĂ„gan. Egentligen har hon sedan lĂ€nge lĂ€mnat den vĂ€rld som nu söker hennes nĂ€rvaro, hon lever ett annat liv idag. ÄndĂ„ Ă€r det nĂ„got som drar. NĂ„got med hennes egen historia, kanske – frĂ„gor som pockar pĂ„ svar.

I Underjorden hÀrskar Serner och Mikaela. De leder ett exklusivt teatersÀllskap och Àr mittpunkter i en krets dÀr mÀnniskor med kultur och bildning Àr fria att utforska och stÀlla sig över konventioner. BenhÄrda hierarkier strukturerar samtidigt de sociala relationerna. Dramatikern Mikaela syns sÀllan till men det Àr hennes texter man spelar, hennes ord man uttalar. Och hennes make, den yvige Serner, vilken Àr hans roll?

Nu ska sÀllskapet sÀtta upp En midsommarnattsdröm och HélÚne dras in i produktionen, nyfiken, motvillig; ambivalent. In i trollkretsen igen, in i en förvirrande tillvaro av grÀnsupplösning, speglingar och grumliga begÀr, liv som blir text och text som blir liv.

Allting bygger mot en premiÀr och en kokpunkt. Saker börjar obönhörligen glida Ät fel hÄll. Precis som sist.

”Elise Karlsson lyckas bra med att gestalta den nĂ€tverkssociologi som i mina ögon Ă€r lika med kreativ död. 
 Den lyckas förmedla en tanke som tĂ„l att tĂ€nka pĂ„ (tankar som tĂ„l att tĂ€nka Ă€r för mig ett viktigt kriterium för litterĂ€r kvalitet).”

Blekinge LĂ€ns Tidning

”Karlsson skriver med stor precision, med ett milt tilltal som riktas inĂ„t, delvis vĂ€nt mot den hon var. Hennes ton Ă€r nĂ€rmast nedtonad trots att visa iakttagelser Ă€r vassa.”

Dala-demokraten

”Karlsson har en drömsk, uppluckrad stil 
 den hĂ„ller mig som lĂ€sare i ett stenhĂ„rt grepp boken igenom med bĂ„de trĂ€ffsĂ€kra personbeskrivningar och roliga oneliners.”

Göteborgs-posten



2.6

21 recensioner

Nina

2023-03-31

Recension pÄ KARENINA.SE