(5)

Smittans rike : om syfilis i konst, kultur och kropp

e-bok


"I sina bÀsta stunder fÄr Agneta Rahikainen mig att tro att jag lÀser en ny bok av Karin Johannisson."

Kristian Ekenberg, Nerikes Allehanda

Syfilisens historia Àr fylld av myter, romantiseringar och skönskrivningar. Sjukdomen smittar genom sexuell överföring och kan leda till livslÄngt fysiskt och psykiskt lidande, men den Àr mer Àn bara en sjukdom: den har varit sÄ belastad av skam, skuld, sensation och groteskeri att den varit svÄr att diskutera i neutrala termer. Historien har en klar början, med Columbus resor till Nya vÀrlden, och ett slut genom penicillinets genombrott. Men den Àr ingalunda utdöd, utan har levt upp igen i 2000-talets populÀrkultur.

I Smittans rike tar Agneta Rahikainen avstamp i sin egen familjehistoria för att sedan dyka ned i kulturhistoriska, medicinska, etiska, könspolitiska och konstnÀrliga sÀtt att bearbeta sjukdomen, frÄn 1500-talet Ànda fram till modern tid. Det leder henne in pÄ frÄgor om samhÀllsmoral, rashygien, renlighet, sociala problem, prostitution och kvinnans roll som mor och hustru. Att Franz Schubert, Charles Baudelaire och Karin Blixen förekommer i denna bok förvÄnar kanske inte, men Àven Victoria Benedictsson och Richard Wagner har plats hÀr.

Är det nĂ„got Rahikainen kan visa i sin exposĂ© Ă€r det att syfilisen har varit betydligt mer nĂ€rvarande i det förflutna Ă€n man kan tro, Ă€ven om oförmĂ„gan – eller oviljan – att sĂ€tta ord pĂ„ det onda gĂ„r som en röd trĂ„d i de flesta berĂ€ttelser.

"FĂ€ngslande och personlig presentation av syfilisens kultur- och socialhistoria, och som motiv i litteraturen och bildkonsten."

BorÄs Tidning

"Smittans rike Àr en guldgruva om syfilis verkningshistoria i Europa som inspirerar till vidare tÀnkande."

Ebba Witt-Brattström, ETC

"EssÀerna Àr bÄde bildande och underhÄllande. Rahikainen visar en del av historien jag inte visste att jag ville lÀsa om."

Hufvudstadsbladet

"Smittans rike Àr en otroligt absorberande redogörelse för syfilisens hÀrjningar och de smittades plÄgsamma tillvaro, dÀr Agneta Rahikainen ÀndÄ lyckas med konstycket att underhÄlla sin lÀsare trots det obehagliga Àmnet. Skickligt skriven och mycket tÀnkvÀrd."

Elisabetth BrÀnnström, Opulens

"Agneta Rahikainens kunniga genomlysningar av hyllade verk som Manets mÄlning Olympia eller Wagners opera Parsifal Àr fascinerande lÀsning."

Christian Swalander, Alba.nu

"EssÀerna Àr bÄde bildande och underhÄllande. Rahikainen visar en del av historien jag inte visste att jag ville lÀsa om."

Malin Öhman, Hufvudstabladet

[Agneta Rahikainen] gör en imponerande genomgÄng av den skamfyllda sjukdomen.

Socialpolitik

"I essÀsamling Smittans rike skriver Agneta Rahikainen kunnigt om könssjukdomen syfilis som under 400 Är hÀrjade i Europa."

GP

"Det Àr en alltigenom högintressant och fÀngslande bok i grÀnslandet mellan litteratur-, konst- och idéhistoria, som ur olika perspektiv berÀttar om den vida omskrivna och nÀrmast sÀgenomspunna syfilisens kulturhistoria."

BTJ