(64)

Smakäventyret : att lära små barn äta mat

e-bok


Kära nyblivna förälder!

Den här boken är till dig. Det är den bok jag önskar att någon hade stuckit i min hand när jag skulle börja ge mina bebisar mat. För inte hade jag en aning om hur viktig det första årets smakträning är. När barn närmar sig 2-årsåldern blir de ofta vad forskare kallar för neofobiska – de blir skeptiska mot ny mat. Då är det svårare att lära dem äta bra mat, som broccoli, leverpastej, ägg och lax. Därför behöver du ta tillvara din bebis nyfikenhet. Ni behöver ge er ut på ett äventyr tillsammans och utforska smak och konsistens bortom det söta och flytande.

Du känner kanske precis som jag även en rädsla för att barnet ska få i sig för lite näring eller för mycket salt. Det krävs en bra dos självförtroende och kunskap för att motstå industrins lobbying. För vem kom egentligen på att en pulverblandning av vetemjöl, skummjölk, palm- och rapsolja, koncentrerad fruktjuice och tillsatta vitaminer är bättre för bebisar än hemlagad mat?

Jag hoppas att denna bok ska inspirera till glädjefyllda upplevelser vid matbordet. Du kommer med säkerhet att behöva torka en del kladd. Se det som en investering i ditt barns hälsa.

Ann Fernholm, mamma, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik.

Sagt om boken:

"Man vinner mycket på att smakträna barnen tidigt, för vi äter vad vi lärt oss som mycket små. Här är boken som tar tillvara nyfikenheten på mat redan innan ettårsdagen."

Juryn för tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016



3.9

64 recensioner

Linda

2022-06-27

Väldigt intressant! Jag uppskattar att Ann utgår från forskning, men blandar med egna erfarenheter. Jag känner mig väldigt peppad på att testa mer mat till min dotter efter att ha läst denna bok :)

Elizabeth

2022-05-21

Riktigt bra bok om att ge de minsta mat. Både lärorikt och samtidigt utan så mycket pekpinnar. Känner mig mycket mer säker på att barn ska få äta allt möjligt, och skippa vällingen (i alltför stora mängder). Och hur mycket större matvärlden är än sockrat och med vitt mjöl i.

M

2022-01-31

Inspirerande, dock rader som fallit bort i slutet av sidorna