(4)

Slottet i Karpaterna

e-bok


I nÀrheten av byn Werst, belÀget vid bergskedjan Karpaterna i Transsylvanien pÄgÄr nÄgonting mystiskt. Det sÀgs att slottet utanför byn Àr hemsökt av djÀvulen sjÀlv. MÄnga obehagliga saker har setts och hörts pÄ slottets Àgor, och inte ens de mest modiga och Àventyrslystna, eller dumdristiga, byborna vÄgar sig dit lÀngre. Greve Franz de Télek, som Àr pÄ besök i trakten, bestÀmmer sig trots detta för att sjÀlv undersöka hemsökelserna. I slottet finner han sin rival, baron Rodolphe de Gortz. Orsakerna till deras osÀmja Àr mÄnga, men djupast skÀr smÀrtan och ilskan efter att greven förlorat striden om den undersköna primadonnan La Stilla till baronen. Men den kvinna som greven trott vara bÄde förlorad, död och begraven, hör han nu inifrÄn slottet, och i fönstren ser han en osaligt vandrande silhuett.

Jules Verne (1828-1905) Àr en av vÀrldslitteraturens stora berÀttare. Med romaner som Jorden runt pÄ 80 dagar och En vÀrldsomsegling under havet har han i över hundra Är trollbundit lÀsare i alla Äldrar. Han anses idag med sitt nyfikna utforskande av den vetenskapliga utvecklingens pÄverkan pÄ mÀnniskan ha varit en av förgrundsgestalterna till den moderna science fiction-genren.



4.0

4 recensioner

David

2023-11-12

HÀr sÄgas i slutet av boken skrock och allmÀnt nonsens byborna nedanför slottet trott pÄ i alla tider. Ta gÀrna del av boken och se hur Verne gjort research och tagit reda pÄ fakta om bland annat magnetism som mer trolig förklaring Àn onda andar och spöken, som aldrig existerat. Synd om La Stella.