(2)

Slipsen i Krakow

e-bok


Telefonstationen i Pajala, Carnegie Hall i New York, gamla Atlantic pĂ„ Blasieholmen, exklusiva inrökta Londonklubbar – det Ă€r nĂ„gra av platserna i denna bok av Jolo.

Bland de stora hÀndelser som beskrivs mÀrks den ryska nedskjutningen av U2-planet och förgiftningen av Àrtsoppan pÄ restaurang Pilen pÄ Bryggargatan. Churchill, president Kennedy och mannen som beskylldes för att vara gift med Belsen-lrma Àr nÄgra av de personer som skymtar. HjÀlten vÀnjer sig tidigt vid att ljuga om sin vardag i Stockholm och vet inte sjÀlv om han mÄste fortsÀtta med det som journalist. En legendarisk tidningsledare, berömd för sina vredesutbrott, utgör en av huvudpersonerna. Det börjar pÄ bowlingsalonger i Klara och bakom scenen pÄ Gröna Lunds varietéer för att via Kennedys valvaka och idylliska engelska smÄstÀder sluta framför Amalienborg i Köpenhamn: det Àr en fÀngslande rundresa man fÄr vara med om.

Jan Olof Olsson har skrivit reseskildringar, portrÀtterat storstÀder, skildrat det första vÀrldskriget och skrivit romaner och en ÀventyrsberÀttelse. "Slipsen i Krakow" Àr lite grann en blandning av alla dessa inslag i hans författarskap och en mycket rolig och tÀnkvÀrd bok.