(913)

Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz

ljudbok och e-bok


Läs boken som ständigt kommer i nya upplagor världen över.

"Jag berättar om mitt liv, om min barndom och uppväxt, om gettot, om transporten i boskapsvagnarna, om selektionen, om vistelserna i Auschwitz och de olika arbetslägren, om befrielsen i Bergen-Belsen, om de vita bussarna och om vägen till paradiset i Sverige."

Skärvor av ett liv är en ögonvittnesskildring av livet som judisk fånge i de tyska koncentrationslägren, om förintelsen av sex miljoner judar – som vissa påstår aldrig har ägt rum.

Elie Wiesel, mottagare av Nobels fredspris 1986, skrev såhär om Hédi Frieds bok:

"Denna bok är mer än en personlig dokumentation; den är ett vittnesbörd, djupt gripande och skakande."

Hédi Fried (1924-2022) var författare och psykolog. Hon var djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism, och utgick i det arbetet från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hédi Fried föddes i staden Sighet i dåvarande Ungern. Efter att ha suttit i koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz och koncentrationslägret i Bergen-Belsen kom hon till Sverige med Röda korsets bussar år 1945.

I "Frågor jag fått om Förintelsen" (2016) besvarar hon ett urval av de frågor hon fått under skolbesök. I högläsningsboken "Historien om Bodri" (2019) vänder hon sig till de yngre barnen. Boken var ett samarbete med illustratören Stina Wirsén. Även i böckerna "Skärvor av ett liv" (1992), "Livet tillbaka" (1995), "Ett tredje liv" (2000) och "Livets pendel" (2003) utgår Hédi Fried från sina egna erfarenheter från Förintelsen. I dag lever hennes och andra överlevares vittnesmål vidare.



4.6

913 recensioner

Anonym

2024-03-30

Så läsvärd!!

Umesh

2024-03-24

mycket gripande

Anders

2024-03-03

Fantastisk och gripande!